Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 000 подписа събра искането за преработка на плана за управление на Национален парк "Пирин"

| обновено на 14.06.17 в 16:42
Снимка: БГНЕС

100 000 души се подписаха в подкрепа на призива да бъде върнат за преработка новият план за управление на Националния парк "Пирин". Подписката бе внесена в Министерския съвет от представители на Световния фонд за дивата природа WWF България.

Катерина Раковска мотивира инициативата:

Този проект отслабва защитата на парка, защото позволява строителство на 12,5 пъти по-голяма площ от сега разрешената и позволява стопанска сеч в зона с площ от 60 процента от територията на парка.

Тези 100 хиляди подписа са на хора от България и на хора от цял свят. Тъй като Пирин е национално богатство, той принадлежи и на света. Той е в списъка на световното природно наследство на ЮНЕСКО.

Според Владимир Иванов от природозащитната организация това е световна акция:

Не знам дали досега български природозащитен, пък и друг казус, е събирал подобна подкрепа. Пирин в момента я има. Затова съм тук, защото съм един от подписалите посланието и вярвам в него. Ако Национален парк "Пирин" и обект на ЮНЕСКО се отвори за сеч и строежи под хиляди предлози за икономическо развитие, това ще е много лош пример и много лош модел - за Витоша, за Рила и другите защитени територии, които ги чака абсолютно същото.

Приемането на плана за управление на парк "Пирин" се бави вече три години. В началото на март служебният екоминистър Ирина Костова излезе с решение да не се прави екологична оценка на плана, но след протест на екологични организации решението беше отменено. В момента тече съдебно обжалване на заповедта, с която бе определено да се направи екооценка на плана за управление.

Детайли за акцията на WWF ще научите от звуковия файл.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!