Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов подкрепи законопроектите на Мая Манолова

Бойко Борисов и Мая Манолова
Снимка: БТА

Законодателните инициативи на омбудсмана Мая Манолова срещу бавенето на заплати са получили подкрепа от премиера Бойко Борисов. Подкрепени били и предложенията ѝ за ограничаване правомощията на частните съдебни изпълнители.

Омбудсманът Мая Манолова изрази недоволството си, че три от най-важните промени не са влезли в доклада на комисията – забраната за прехвърлянето на фирми на клошари, без да са платени заплатите, да се ползва фондът за гарантиране на заплатите, излъгани от работодателя, както и да се поставят ограничения за частните съдебни изпълнители:

На практика тези изключително важни предложения останаха извън съгласието на парламентарните групи за законодателни промени. Тази парламентарна сесия през тези месеци, докато работеше временната парламентарна комисия, нито един от отворените случаи с неплатени заплати не беше решен. Не беше изплатен един лев на работник, който си чака трудовите възнаграждения за месеци, даже и за няколко години. Отворени са случаите без движение - за Дупница, за Ветрен, за русенската корабостроителница, за големите търговски вериги в София и във Варна.

Затова пред премиера Бойко Борисов, Манолова е настояла тези предложения да бъдат разгледани:

Получих неговата пълна подкрепа и обещание да настоява пред парламентарната група внесените предложения, всички предложения да бъдат подкрепени от парламентарната група на ГЕРБ и да станат законодателен факт до края на месец септември. Бяха създадени доста обструкции затова, че видите ли второто четене на тези законопроекти ще се случи до края на тази календарна година, ще се правят допълнителни предложения, може да се разсрочи през следващата година, се договорихме за това, че премиерът е настоял пред парламентарната група на ГЕРБ предложенията, ограничаващи извънредните правомощия на частните съдебни изпълнители да бъдат  окончателно приети до края на месец септември.

Председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирпилов от ГЕРБ коментира:

Волята на премиера ще бъде изпълнена така, както той я е заявил. До края на месец септември ще намерим най-точните и най-правилните решения, за да се справим с всички предивикателства. Използвам случаят и тази инициатива на омбудсмана, за да поканя всички заинтересовани да използват това време. Тези два месеца до края на месец септември и да участват максимално активно във всички форми на обсъждане, които ние ще проведем по четирите законопроекта.

От парламентарната група на ГЕРБ обещаха да се съобразят с нареждането на премиера, така че внесените от Манолова предложения да бъдат разглеждани приоритетно от народните представители и да бъдат окончателно приети до края на месец септември тази година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!