Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗП засилва контрола над търговските обекти преди учебната година

Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на потребителите предприема засилен контрол над търговските обекти във връзка с началото на учебната година. Председателят на комисията Димитър Маргаритов предупреди:

Опитът ни от изминали периоди показва, че когато хората бързат да приготвят своите деца за училище, често пъти могат да станат много лесно жертва на различен тип нелоялни практики, основно свързани с опити на търговците да им пласират повече стоки на по-висока цена.

Близо 4 хиляди инспекции са били проведени в туристически и търговски обекти по Черноморието от май до края на август. Били са съставени почти 400 съставени акта. Анализът на инспекторите сочи, че тенденцията в 10 на сто от случаите да се установяват нарушения, се запазва. Инспекциите по морето ще продължат до края на туристическия сезон.

В актива на Комисията за сезона са общо близо 10 хиляди инспекции в търговски и туристически обекти на територията на цялата страна и 700 акта за административни нарушения и некоректни търговски практики.

През летните месеци от Комисията за защита на потребителите са тествали и 35 вида алкохол. Анализът на пробите е показал разреждане, но не и наличие на съставки, които могат да заплашат живота и здравето на клиентите. 

Димитър Маргаритов цитира данни от европейско проучване, според което само една четвър от българските потребители твърдят, че са се натъквали на нелоялни търговски практики. 50 на сто от хората са по-информирани и все по-склонни да реагират, когато са засегнати потребителските им права.

Още за проверките слушайте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!