Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители и гости на столицата почетоха 132-ата годишнина от Съединението на България

Снимка: БГНЕС

Десетки граждани – жители и гости на столицата, дойдоха пред мавзолея-костница на княз Александър Батенберг, за да почетат 132-ата годишнина от Съединението на България. Тържественото отбелязване е организирано от Столична община. В него се включиха председателят на Народното събрание Димитър Главчев, кметът на София Йорданка Фандъкова, народни представители и общински съветници, представители на патриотични организации.

С цветя, венци и трикольори в ръце българи от всякаква възраст и много, много деца сведоха глава пред подвига на героите, рискували своя живот в името на високия идеал – свободна, силна, независима и целокупна България. Съединението се случи, защото народът го поиска, каза в словото си председателят на парламента Димитър Главчев:

Днес всички ние се връщаме към паметта и посланията на делото на 6 септември, защото чувстваме колко ни липсва онзи момент на национално обединение около историческа кауза. Съзнаваме колко решаващо за напредъка на държавата и обществото е онова Съединение, което прави силата. Не можем още веднъж да не си дадем сметка, че един народ върви напред, когато е обединен около общо споделени цели.

В дни на лутане, светлината на този празник чертае пътя ни занапред, изтъкна Йорданка Фандъкова:

Да помним и честваме великото дело на Съединението на България означава да знаем, че голямата ни сила като народ, като българи, е това да сме заедно.

Сред множеството можеха да бъдат забелязани и известни личности, които също не скриха, че са развълнувани.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мария Филева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!