Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия в НС допусна до гласуване всички кандидати за членове на ВСС от парламентарната квота

Снимка: БГНЕС

Точно четири часа и половина продължи изслушването на кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет в парламентарната Правна комисия. Всеки от 18-те кандидати имаше 10 минути, за да изложи концепцията си и още две минути, за да отговаря на депутатски въпроси. Те се конкурират за 11 места от парламентарната квота в двете колегии на ВСС – съдийска и прокурорска.

Магистратите вече попълниха своите квоти в 25-членния  орган. Депутатите трябва да изберат 6-има членове на съдийската колегия във ВСС измежду 11 кандидати и петима – в прокурорската от 7 претенденти. Всяка от петте парламентарни групи има собствени номинации.

Предложени от различни политически групи, кандидатите бяха единодушни по няколко пункта – преодоляване на кризата и реформиране на Висшия съдебен съвет с цел подобряване на публичния му образ, прозрачност и обективност при кариерното израстване на магистратите, финансово обезпечаване и достойни заплати  като основно средство за борба с корупцията и правилно разпределяне на делата, за да се избегне пренатовареността на някои съдилища и прокуратури.

Зам.-председателят на Върховния административен съд Боян Магдалинчев, предложен от ГЕРБ за член съдийската колегия, предложи към ВСС да бъде създадено Аналитично звено, в което да бъдат включени юристи, финансисти, икономисти и представители на академичната общност, които да извеждат проблемните моменти в работата на съдебната власт и да ги предлагат за разрешаване:

Номинираната от БСП за член на прокурорската колегия Светлана Бошнакова пък предложи да бъде наложена законова забрана за прескачане на нива при кариерното израстване на магистратите, с което да се преодолее негативното явление, което тя нарече "конкурсен туризъм".

С цел по-бързо кариерно израстване някои от магистратите, за кратък период от време, преминават през няколко нива след кратковременен престой в съответното звено на нежеланата от тях позиция. В редица случаи се стига и до прескачане на нивата. Това създава изключителни организационни проблеми в структурите, ползвани от тях само като трамплин за повишаване или преместване


Пламена Апостолова, издигната от ДПС, акцентира върху това, че ВСС трябва да се научи да общува с хората:

Според мен е нужна една друга промяна - комуникацията да протича на общодостъпен език, разбираем за всички. Съдебната система трябва да се научи да говори за себе си.

Различните кандидати сблъскаха позиции понякои теми. Например предложението от БСП Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков се разминаха по проблема за забавяне на дела, пряко свързан с прекалената натовареност на някои съдилища. Кояджиков бе категоричен, че забавеното правосъдие е липса на правосъдие. Марчева изтъкна обаче,че има има дела, които макар и да са по един и също казус, са различни по сложност и автоматизирането на критерия "бързина при разглеждането" демотивира юристите за спазване на качеството.

Според адвокат Боян Новански, номиниран от "Обединени патриоти", чувство за криворазбрана колегиалност не бива да пречи да се каже истината - 172 съдилища и 144 прокуратури са "твърде много за страна със застаряващо и намаляващо население" и окрупняването е "неминуемо".

Драгомир Койджиков обаче смята, че съкращения не бива да има, а говоренето за това само създава напрежение. Боян Магдалинчев  предложи решение – прехвърляне на дела от по-натоварените към по-малко натоварени  съдилища.

Боян Новански настоя за намаляване на парламентарните квоти във ВСС за сметка на професионалните, а кандидатът на БСП Малина Дойчинова беше категорична, че това не се налага. На нея лично евентуалното й избиране от депутатите, няма да я направи зависима.

В крайна сметка, всички кандидати бяха допуснати. Изборът е насрочен за идната седмица, в четвъртък. Той ще се проведе в пленарна зала. Гласува се поотделно за всеки кандидат, изисква се квалифицирано мнозинство, т.е. две трети от депутатските гласове.


Междувременно, първото след лятната ваканция заседание на Прокурорската колегия във ВСС продължи около 40 минути. Бяха приключени няколко дисциплинарни производства и приети нови правила, свързани с отчетността на Прокуратурата.

Очаква се всички членове на ВСС да се съберат в понеделник за избора на председател на Върховния административен съд, който ЕК следи с интерес преди мониторинговия доклад през декември. Кандидати за поста са двама върховни съдии -  Георги Чолаков и Соня Янкулова. 

Твърдения че Чолаков е сигурен победител и медийни публикации за негови бизнес начинания обаче белязаха заседанието, изтъкна журналистът Силвия Великова, която посочи, че кандидатите от парламентарната квота са отговаряли на въпроси за проблемни за системата теми, които са били актуални и преди 5 години, а депутатите са задавали повече въпроси на сочените за сигурни победители.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!