Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмицата на бързи обороти - мокри пътища, държавата, оплетена в пипалата на роднинския октопод

Делян Добрев разговаря с депутати в НС
Снимка: БГНЕС
Мокри пътища и затворени, заради снеговалежа проходи. Жълт код за интензивни валежи в Североизточна България. Предупреждения за опасен вятър в Южната и Източната части на страната.

Държавата ни лъсна, оплетена в пипалата на роднинския октопод.
Шуробаджанащината беше зле прикрита от несбъднати оставки и взаимни обвинения в политически и икономически интереси. 
Още незаглъхнала интригата около "Кум-гейт"-а в Хасково, изплуваха и схеми на роднински връзки в Габрово, и в държавни енергийни дружества.

От БСП продължиха да твърдят за повече от 70 сигнала за груби нарушения по места, кадруване, и разпределение на общински средства и обществени поръчки. 

Политическият сблъсък достигна кулминацията си в Народното събрание, когато се обсъждаше оставката на депутата от ГЕРБ, Делян Добрев, заради аферата с роднинските назначения в Хасково. Кум-гейт роди и нови депутатски бисери, изречени от парламентарната трибуна. 

Пренася ли се  битката на президента между институциите, попитаха от ГЕРБ, или пък напрежението от последните седмици ескалира - покрай сделката за изтребителите - и се разпростря до скандала с номинацията за председател на Комисията по досиетата. 
Използвайки терминологията на Румен Радев, премиерът Бойко Борисов отрече да води война с президента и заяви, че свирят в една тоналност:

Управляващите сгафиха и с размахан пръст срещу журналистическото слово. 
И в началото, и в края, седмицата беше белязана с името на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров, нереализирал се като шеф на Комисията по досиетата, но затова пък популярен вече с отношението си към журналисти. Този път - в студиото на Нова телевизия - срещу колегата Виктор Николаев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!