Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каракачанов: Българското правителство има амбициозни цели по проектите за модернизацията на армията

| обновено на 10.11.17 в 18:08
Красимир Каракачанов
Снимка: БГНЕС

Българското правителство има амбицията да работи едновременно по трите проекта за модернизация на армията - за сухопътните, за военновъздушните и за военноморските сили. Това обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на Българо-американски отбранителен форум. 

За първи път от 10 години страната ни е домакин на подобен мащабен форум в отбранителната индустрия между България и Съединените щати, посочи министър Каракачанов.

Истината е, че когато искаш да бъдеш уважаван член в една международна организация, каквато е НАТО, ти трябва да имаш способностите и не само да се опираме на прословутия чл.5, а и много добре да четем членовете преди това. На нас се пада тежката, но и отговорна и благородна задача да придвижим напред тези проекти.

Конкретните намерения са за закупуването на нова техника и за трите рода войски, обяви още военният министър:

Моята амбиция, като министър на отбраната, и амбицията на българското правителство е да вървим точно в тази посока – за нови изтребители, корабите за флота и за бронираната машина за нашата пехота…

Министърът възнамерява в проектите за модернизацията на българската армия да бъде включена и нашата отбранителна индустрия, за да се върне и авторитетът на военните ни предприятия и да се отворят нови пазарни ниши пред тях, което би било мощен стимул за българската икономика.

От своя страна американският посланик Ерик Рубин посочи в приветствието си на форума, че двустранното партньорство в сферата на отбраната е по-силно от всякога. Посланик Рубин припомни и за съгласуваните усилия с България за повишаване разходите за отбрана с 2% и постигане на по-голяма оперативна съвместимост с НАТО.

Постигането на тези два процента разходи е една цел и Съединените щати отчитат, че повечето разходи за отбрана и за модернизиране на военния хардуер изискват политически решения и финансови компромиси.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!