Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докладът на Националното бюро за контрол над СРС раздели управляващи и опозиция

| обновено на 06.12.17 в 16:43
Снимка: БТА

След 4-часови остри дебати парламентът прие доклада на Националното бюро за контрол над специалните разузнавателни средства. Напрежението обаче доведе до нов конфликт между управляващи и опозиция. Според председателя на правната комисия Данаил Кирилов един доклад, съдържащ обективни данни, е бил използван от председателя на бюрото Бойко Рашков, за да бъде манипулирано общественото мнение.

Този случай беше брилянтен пример на политическо злоупотреба по отношение на контролната функция на парламента на законодателния орган. Живот и здраве, да доживеем следваща процедура на избор на членове на такъв орган, знам и какво ще питам, каза Кирилов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова видя в изказването на Кирилов заплаха:

Депутат от управляващото мнозинство току-що заплаши избрания легитимно председател на Националното бюро за контрол върху СРС, че ще дойде момент на процедура за избори и тогава ще видим какво ще става. Поредната капка в морето от грубо погазване на принципи на правовата държава и заради това, че е казал мнението на това бюро, вие го заплашвате с политическо уволнение, коментира Нинова.

По-рано днес председателят на Бюрото за контрол над СРС Бойко Рашков каза, че е имало случаи на нерегламентирано подслушване, включително на политици и магистрати, и отправи критики към работата на прокуратурата, МВР и ДАНС.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че Бойко Рашков си прави евтин пиар и че няма масови незаконни подслушвания:

Твърденията, че 10% от всички касаят журналист, политици или магистрати, просто са дълбоко неверни. Това поставя въпросът доколко този доклад отговаря на истината. Просто в публичното пространство бе хвърлена една бомба, каза Цацаров.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев също отхвърли упреците, че неговото ведомство е допускало нарушения. 

Ние искаме СРС само за тежки умишлени престъпления. Не делим хората нито на политици, нито на журналисти, нито на някакви други. Заявявам, че нямаме нерегламентирано досега използване, за периода говоря, СРС от Министерството на вътрешните работи. заяви Валентин Радев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!