Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги губи слуха си, но има мечти за бъдещето и подкрепата на "Българската Коледа"

Георги Димитров е на 10 години и страда от двустранна кондуктивна загуба на слуха. Той се ражда здрав, но когато е на една година и 7 месеца се разболява от бактериален менингит. Момчето влиза в болница за лечение, но вследствие от заболяването губи слуха си. Майката на Георги - Марияна Данаилова разказва:
Сложихме му имплант, казаха ни, че държавата се е погрижила за нас и че всичко е безплатно. Един ден гаранцията на процесора свърши и ние останахме на улицата.

Георги губи слуха си отново, а семейството изживява тежки моменти, опитвайки се да събере средства за нов имплант.

Мъчихме се да събираме пари от приятели. Беше трудно. Включихме се в някои програми, но ни отказаха. Отговорът от Фонда за лечение отново беше отрицателен. Единствено "Българската Коледа" ни подкрепи - казва Марияна.

"Българската Коледа" дарява детето с нов процесор, а на следващата година спонсорира рехабилитациите му.
Дните на семейството са изпълнени с нелеки предизвикателства:

Той не разбира всички думи, когато се говори, не чува всичко. Необходимо е да му се обясняват повечето неща. Отделно, всеки ден трябва да отделиш средства за нова батерия на процесора. Когато в училище има семинари или тържества, е много трудно да участва. Предизвикателствата са много, да
- разказва майката.

Марияна споделя, че благодарение на "Българската Коледа" семейството се чувства по-спокойно. Въпреки трудностите, малкото момче има мечти за бъдещето си:
Георги иска да става автомонтьор, да поправя коли. Дарбата му обаче е да рисува. Водим го на курсове по рисуване, за да развива таланта си.

Да станеш дарител на "Българската Коледа" пък е още по-лесно. Просто изпрати SMS на номер 1117 за М-Тел, Vivacom и Telenor. С всеки SMS дарявате 1 лев на дете в беда. И не забравяте - кампанията "Българската Коледа" не завършва с коледните празници. SMS на 1117 можеш да изпратиш през цялата календарна година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!