Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът ще наложи вето върху приемания на второ четене антикорупционен закон

Решението на НС да отхвърли ветото върху мораториума върху лекарствата е цинично и брутално, смята Радев

| обновено на 15.12.17 в 16:14
Румен Радев
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Президентът Румен Радев се изказа остро за отхвърлянето на ветото му върху мораториума за финансиране на иновативни онколекарства. Държавният глава нарече вчерашното решение на парламента цинично и брутално и заяви: 

Вчера се посегна на последното – на надеждата и то нямаше да бъде толкова цинично и брутално, ако предния ден на заседание на МС, в рамките на около час, на масата се извадиха 740 милиона лева и се хвърлиха и изчезнаха по критерии и механизми, които са неясни. Да, обществено значими проекти, да, основно пътища, едни фирми ще стават още по-богати, други хора ще стават още по-бедни и по-болни.

Президентът Радев обяви още, че ще наложи вето върху приемания на второ четене антикорупционен закон заради липсата  на баланс на властите при назначенията в антикорупционния орган.

Държавният глава смята, че липсва баланс на властите при назначенията. 

Министърът на правосъдието Цецка Цачева опроверга критиките на президента, че изготвеният от ведомството ѝ антикорупционен закон няма да извършва наказателно преследване.

За да се разследва едно престъпление то трябва да бъде разкрито. Смисълът на този антикорупционен орган е да събира и обработва информацията, да подава годна информация до разследващите структури в Република България. 

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Наталия Ганчовска.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!