Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на коледното примирие от 1916-а година

| обновено на 25.12.17 в 14:39


По Коледа стават чудеса. Кога и как по време на война враговете празнуват най-светия християнски празник и дали това е повлияло на хода на военните събития?

В навечерието на Коледа през 1914-а година на западния фронт на бойното поле се разнася коледна песен "Тиха нощ, свята нощ“ на немски и на английски език. Необичайното в тази ситуация е, че мъжете само до преди няколко часа безмилостно са се избивали. Коледното чудо продължава. Мъжете от двете страни отиват в ничията земя на Бъдни вечер и Коледа, разменят си храна, сувенири, пленници. Играят и футбол, което дава най-трайните образи на примирието.

Война, от която всички са ужасени, казва военният историк доц. д-р Петър Ненков:

Папа Бенедикт XV, главата на Римокатолическата църква, излиза с призив към воюващите страни да обявят примирие за Коледа, но за сметка на държавниците, които са въвлекли своите страни в тази ужасяваща война, обикновените войници решават да вземат в свои ръце съдбата си и наистина на 24-и и 25-и декември в при граничната област между Франция и Белгия, където се водят жестоки, кръвопролитни боеве, край река Ипър за първи път се случва нещо невиждано във военната история – започват да пеят "Тиха нощ, свята нощ“. Да чуеш тази наистина свята за всеки християнин песен е наистина нещо невиждано.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Добромир Видев. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!