Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството даде зелена светлина на възможността Банско да се сдобие с втори кабинков лифт

Снимка: БГНЕС

Правителството даде "зелена светлина" за евентуалното изграждане на втори кабинков лифт в Банско. На последното за годината заседание на кабинета министърът на околната среда и водите Нено Димов обеща: 

Каквото и инвестиционно намерение да има, какъвто и проект да бъде зададен, ще мине през цялото екологично законодателство. Става дума за оценка за въздействие върху околната среда, екологична оценка и оценка за съответствие.

Вицепремиерът Валери Симеонов посочи, че точката за лифта е била предложена от премиера:
Благодаря на премиера Борисов, тъй като, доколкото имам информация, за тази втора точка – конкретно за лифта, тя е била по негово настояване. В случая той демонстрира изключително национално отговорно поведение. 

По думите на вицепремиера Красимир Каракачанов това решение ще осигури поминък и развитие: Нека да си караме по закон, по процедура, спазвайки всички норми и спазвайки всички европейски изисквания, които сме длъжни да спазваме. 

По-рано пред Министерския съвет протестираха  природозащитници, които не приемат да се строи втори лифт. В същото време стотици жители на Банско и района блокираха за кратко главния път Е-79 при Симитли с настояване да бъде разрешено изграждане на втори лифт в курорта. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!