Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишен анализ на цените на Софийската стокова борса

Горивата и нефтопродуктите са най-търгувани през борсата у нас

Снимка: Капитал

Софийската стокова борса представи анализ на търговията на основните борсови стоки през миналата година.

Горивата и нефтопродуктите са най-търгувани през борсата у нас. Захарта е поевтиняла най-много през годината, по-евтино са продавани олиото и брашното.

През миналата година търговията на пшеницата е с най-стабилната цена – между 180 и 200 долара на тон на световните пазари и около 300 лева за тон без ДДС у нас. Прогнозите са отново за рекорден добив и преходни запаси и за силна конкуренция на пазара:

Износът е агресивен и ще продължи да бъде агресивен по прогнозите и на Световния съвет по зърно, и на Министерство на земеделието, и на украински експерти, и на руски експерти - коментира Антонина Белопитова от Стоковата борса.

В последните пет-шест години имаме един доста стабилен, балансиран и високо конкурентен пазар. Това подчерта в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища:

Брашното седи на едни постоянни равнища – около 70 стотинки средни базисни равнища, оризът е без никаква промяна в последните седем години, варивата по същия начин, фасулът имаше едни колебания през 2013 - 2014 година, но сега имаме едни стабилни цени. При месото имаме много стабилни цени спрямо 6-годишния период. Единственото увеличение, което имаме, е при маслото и яйцата, даже яйцата вече тръгват надолу. Очаквам и спад на цената на маслото.


От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Наталия Ганчовска.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!