Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Симеонов: Трябва да се осигурят финансови средства, за да се използват военните хеликоптери в Спешната помощ

Снимка: Ани Петрова, БНР

Военните хеликоптери да се пригодят и използват за  Спешна помощ, както и такива, които могат да се оборудват и използват за горски пожари. Това препоръча премиерът Бойко Борисов преди дни. Според бившия началник на отбраната, сега депутат от ДПС Симеон Симеонов идеята трябва да бъде обмислена, защото няма да евтина.

Всъщност едно от конституционните задължения на Армията е да помага при бедствия и аварии и това тя прави основно с хеликоптерите си, особено при гасенето на летните пожари или при медицинска евакуация през зимата или при наводненията. Новото е, че премиерът даде специално поръчение с финансови параметри, които тепърва МО, МВР и МЗ трябва да обсъдят. Проблемът идва от наличната техника. От купените преди много години  „Кугъри“, летят само 3. Военноморските сили останаха само с два хеликоптера „Пантер“, но те са предимно бойни машини, а през последните години основно Ми-17 беше използван за откриването на Гергьовския парад и гасенето на пожарите. Симеон Симеонов посочи:

Идеята е много хубава, но много закъсняла. Можеше да се направи преди много години, да не стоят хеликоптери на стоянките, а да се вложат необходимите средства. /…/ Трябва да има ритмична летателна подготовка. Категорично първо трябва да се помисли за ресурса и да бъдат осигурени финансови средства, защото последните години като се разплатяха по договорите, почти не оставаха пари за инженерна дейност и това затрудни подготовката на екипажи.

Трябва да се произнесат авиационните специалисти, летци и техници и да кажат какъв ресурс е необходим, за да бъде възстановен и за „Кугъри“ и за Ми-17 о да се прецени кой хеликоптер какво прави, посочи още Симеонов.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!