Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът обмисля да свика КСНС заради сделката за ЧЕЗ

Снимка: eu2018bg.bg

Президентът Румен Радев обяви, че обмисля да свика Консултативния съвет по национална сигурност /КСНС/ заради сделката с активите на ЧЕЗ в България. Той изрази съмнение, че сделката е схема за скрито придобиване: 

По Закон ЧЕЗ е част от националната и европейската електрическа инфраструктура с пряко отношение към въпросите на националната сигурност. Затова всякакъв въпрос, че това е една банална сделка на едно търговско дружество, е нещо, с което ни заблуждават. Светкавичната оставка на министъра на енергетиката не приключва случая. Напротив, генерира още повече въпроси. Явно става въпрос за схема за скрито придобиване. Въпросът е кой и защо крие своите намерения. Как така една фирма без история, без опит, без капацитет и без ресурси, получава огромна банкова гаранция? Защо досега имената на банките - най-прозрачните, публични финансови институции, се крият. Има ли политическа гаранция тази фирма?

Държавният глава призова правителството да се намеси и да даде отговор на притесненията на всички хора, които плащат ток.

Според президента голяма част от институциите нямат възможност за контрол:

Тук говорим за електропреносна система и действие по нея. Аз мисля, че, за съжаление, държавата се отказа съзнателно от този механизъм през 2012 година, когато реши да се освободи от своето участие в електроразпределителните дружества. ДАНС работят по въпроса, трябва им време. Големият въпрос е защо такива проверки не се извършват предварително, когато от месеци се знаят потенциалните бъдещи собственици. 

Коментарите по сделката за ЧЕЗ президентът направи по време на конференцията на началника на отбраната.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!