Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва осмото издание на конкурса "Зелени Оскари", което отличава най-зелените компании в България

Зелени оскари
Снимка: Фейсбук
Стартира осмото издание на Националния конкурс "Зелени Оскари", което отличава най-зелените компании в българската икономика, с инвестиции в опазването на климата и околната среда. Над 500 са участниците в конкурса през годините назад.

Да превърнеш грижата за околната среда в приоритет, заедно с печалбата, да възпиташ бизнеса в отговорност към инвестицията и в ангажимент към екологията, да стимулират компаниите ежегодно да доказват своята зелена политика - това отчитат като принос организаторите на конкурса и участниците в журито през годините назад, казва Катя Димитрова, която е сред оценителите на проектите:

"Докато в началото на конкурса по-скоро такива практики имаха големите мултинационални компании, в последните години всъщност виждаме все повече български участници или участници независимо от мащаба на тяхната дейност, тоест наистина зелената идея и устойчивите практики в тази посока вече намират място и при по-малки компании. Фактът, че тази идея се разпространява и популяризира за мен е изключително позитивна за развитието на нашия пазар като цяло".

Инициативата цели да поощрява "зелените инвестиции" на компаниите и затова още в самото начало отхвърля идеята за порицаваща награда.

Набирането на предложенията започна. Компаниите кандидатстват със свои проекти, чрез попълнен онлайн формуляр с 47 въпроса.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Наталия Ганчовска.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!