Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потребителските организации, бизнесът и националните органи, обсъдиха пакета "Нова сделка за потребителите"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Потребителските организации, бизнесът и националните органи, отговарящи за защита на потребителите, обсъдиха законодателния пакет на ЕК, наречен "Нова сделка за потребителите". Ръководителят на Представителството на Еврокомисията Огнян Златев коментира, че с новия механизъм ще се разшири защитата на пазаруващите онлайн:

Огнян Златев: "Българските граждани са сред челото на потребителите, които пазаруват онлайн, но пък от друга страна също така сме и в челото на една друга статистика, че доста често наши граждани стават жертва на измами и на заблуди. Така че този нов механизъм за потребителите ще се основава на вече постигнатото от настоящата комисия за подобряване защитата на потребителите".

Емил Алексиев, който е началник отдел в Министерството на икономиката и води преговорите по няколко проекта на директиви на експертни нива в Съвета на ЕС, обясни какво предвижда законодателният пакет:

„Той се състои от две законодателни предложения. Едното предложение е за модернизиране на европейското законодателство за защита на потребителите. Второто е предложение за директива за представителните искове за защита на колективните интереси на потребителите, а тази „Нова сделка за потребителите“ беше обещана септември месец 2017 година от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер“.

С ЕК, Съвета и ЕП ще натискаме за приемането на новия търговски механизъм за потребителите преди пролетта на следващата година, каза заместник генералният директор на ГД „Правосъдие и потребители“ Франсиско Фонсека Камурилио. Той обясни, че дискусията ще продължи до 28 ноември, когато в Брюксел ще бъде финалното обсъждане. По думите му пакетът не трябва да бъде нещо измислено от Брюксел, а да дойде от потребителите и те да се припознаят в него.

Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!