Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 млн. лева предоставя Националният иновационен фонд на фирмите и науката

| обновено на 31.05.18 в 14:51
Александър Манолев
Снимка: БГНЕС

Общо 5 млн. лева ще предостави Националният иновативен фонд тази година на предприятията и науката за проекти в областта на информационните и комуникационни технологии, мехатрониката и чистите технологии, както и индустрията за здравословен живот. Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев представи новите условия за кандидатстване пред Фонда.

Иновационният фонд цели да допринася за увеличаването на обема на промишленото производство като насърчава научноизследователската дейност и подобрява връзките с бизнеса. Затова финансира разработването на  нови продукти, технологии или услуги.

9-ата конкурсна сесия на Фонда ще се проведе по нова, по-прецизна методология, която ще продължи да се усъвършенства и през следващата година, съобщи заместник-министърът и подчерта най-важното, постигнато с новите правила - разграничаването и класирането на проектите с еднакъв брой точки:

"Бизнесът и науката ще могат да се възползват от близо 5 милиона лева безвъзмездно финансиране. Днес е първото информационно събитие от няколко такива, които сме предвидили в редица градове на страната. Целта е да достигнем до максимален брой заинтересовани. Надявам се да получим и повече проектни предложения. Целта е да насърчим интелектуалния труд, а не инвестициите в готово оборудване".

Бизнесът попита каква е стратегията на министерството, за да стимулира истинските иновации и дали новите правила ще бъдат публикувани за обществено обсъждане. Изпълнителният директор на Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия Габриела Козарева отговори с пояснения по бъдещите намерения за още промени в правилата, които да влязат в сила от следващата година, за 10-ата сесия на Фонда:

"Проведохме срещи с всички потенциално заинтересовани от участие във Фонда. Предполагам, че предложенията, които получихме, не е всичко което бихте могли да поискате, но това, което към момента е било възможно да бъде отразено за девета сесия - в рамките на тази календарна година, сме го отразили и промените са насочени най-вече към улесняване на бенефициентите да формулират и да подадат предложението си. Нашата цел е за следващата сесия - догодина, още веднъж да подобрим правилата.

Максималният размер на финансирането по един проект е 500 000 лева, а срокът на изпълнение - до 18 месеца. До момента Националният иновационен фонд е финансирал повече от 450 проекта с близо 50 млн. лева.

Детайли по темата ще научите от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!