Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ескалира гладната стачка в "Български пощи" с искане за оставка на ръководството

| обновено на 08.08.18 в 15:16
Снимка: БГНЕС

Стачката на работниците и служителите в "Български пощи" продължава, въпреки че всички задължения и ваучерите за храна към тях са разплатени. Още работници и служители се включват в протеста, който се разраства в цялата страна, твърдят от синдикат "Защита".
Стачкуващите настояват за финансова проверка в дружеството, по-високи заплати и по-добри условия на труд.

Златка Младенова, която първа започна да гладува, коментира:

"Стигнах до това решение вследствие на многократен тормоз от страна на работодателя – първо, спиране на ваучерите, след това – отнемане на класа, след което вземане на четири дена от отпуската, лоши условия на труд – помещения, в които температурата е над 33 градуса, в които колабират хора“.

Лидерът на синдиката Красимир Митов обяви, че протестите ще продължат:

"Няма да отстъпим. Нарушени са ни гражданските права. Ще бъдат и магистрала "Хемус" блокирана, и магистрала "Струма" – възела Драгичево, магистрала "Тракия".

Изпълнителният директор на дружеството Деян Дънешки твърди, че е въвлечен във вътрешносиндикални борби и съобщи, че от следващата година за увеличение на заплатите ще бъдат отделени още 5 млн. лева.

"Към момента категорично всичко е изплатено. Няма нищо дължимо към тези хора. И аз съм учуден защо те продължават да гладуват, при положение че всичко, което са поискали, е изпълнено". 

Десет са вече служителите, които обявиха, че се присъединяват към протеста на Младенова, която на 30 юли обяви, че ще гладува. Според нея парите и ваучерите на хората са спрени, защото разкриват нарушения на ръководството на пощите. Тогава от ръководството на "Български пощи" обясниха, че парите са забавени на служителите и работниците, които по-късно са се присъединили към колективния трудов договор, и увериха, че дължимото ще бъде изплатено до края на месеца. Сега обаче към стачката се присъединяват и служители от централата на "Български пощи", които твърдят, че проблемите в дружеството са системни и не са ограничени единствено в разменно-сортировъчния център. 

Репортаж на Наталия Ганчовска чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!