Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наплив на първокурсници от България в британските университети

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Има наплив от български първокурсници в британските университети в годината на реален Брекзит. Затова съобщават от проект "Световно образование", които всяка година изпращат наши младежи във Великобритания. С 200 повече са студентите, които заминават тази година. Така в Обединеното кралство тази година ще се обучават над 1200 български студенти. Те ще учат в повече от 100 университета на Острова. Най-желаните специалности са компютърните науки, следвани от бизнес и икономика и инженерни науки.

Студентите не са притеснени от предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз. Ето какво споделят Петя Стоянова и Петко Русчев:

“Аз не се притеснявам толкова. Даже напротив. Много съм спокойна и съм много добре настроена“, каза Стоянова.

“Много съученици заминават. Петима души горе-долу остават в България, а всички останали двайсетина отиват в чужбина, горе-долу половината в Холандия, половината в Англия“, разказа Русчев.

След Брекзит и догодина българските младежи могат да бъдат спокойни, че ще получат финансиране за образованието си във Великобритания, увери координаторът по проекта Николай Христанов:

"Потвърждението на заема, мисля че беше преди около месец и остана за 2019-а, така че тези, които сега завършват 11-и клас и са последна година в училище, могат да са спокойни за следващата година, когато започват от септември 2019-а, че ще получат финансиране".

Още за образованието във Великобритания чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!