Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти ще изиграят тази вечер постановката "Хора с куфари" в НАТФИЗ

Снимка: НАТФИЗ

Студентите от 4 курс на театралната академия от класа на проф. Атанас Атанасов ще излязат тази вечер на голямата сцена на НАТФИЗ, за да изиграят постановката „Хора с куфари“. Това е комедия с 8 погребения, в която всеки е приготвил своя куфар и чака смъртта, но за там багаж не му е нужен. 

Ханох Левин от Израел е автор на пиесата. За него критиката обича да припомня, че тъй като родителите му са бегълци от Холокоста, психиката му на емигрант го прави особен, по-различен от другите и песимист. Текстовете му се поставят с успех навсякъде, защото темата за малкия човек вълнува винаги. Известен е с това, че никога не е давал интервюта.

„Хора с куфари“ поставя на сцената на НАТФИЗ тази вечер Мартин Каров:

"Това е един изключително вдъхновяващ клас в академията на проф. д-р Атанасов. Изборът ми на тази пиеса е по няколко причини, едната е тъй като имам много мили спомени с тази пиеса. Това е пиеса за един малък квартал в центъра на даден град, в който хората се сблъскват със смъртта на няколко пъти. Впечатлението, след като мине цялата лудост на персонажите, е, че чрез смъртта ние потвърждаваме живота. Най-ценното, на което ни учи сблъсъкът със смъртта, е, че трябва да живеем. Това послание мен много ме вълнува и мисля, че винаги е актуално", разказа Мартин Каров.

Режисьор на спектакъла е Веселин Петров: "Те си помагат един на друг, за да стигнат до върха".

Бистра Окерере и Явор Гаджев са двама от студентите, които играят в тази постановка. Те казаха:

"Срещнахме малко трудности, докато установим някакви правила. Работихме много върху импровизациите. Характерите и персонажите, които са намерени, са чрез импровизации".

"Най-предизвикателното беше самият начин, по който намерихме персонажите. Самият импровизационен театър е заложен в цялото представление".

Следващата премиера е в НАТФИЗ на 27 октомври. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!