Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигитална система в "Шейново" помага за деликатно измерване на CO₂ при рискови бебета

Снимка: Георги Нейков
В Неонатологичното отделение към Втора АГ болница „Шейново“, ръководено от д-р Донка Узунова получават апаратура от Българската Коледа няколко години. В предишно издание на инициативата тук е доставен ехограф – за достъпен и безвреден метод на диагностика, макар и със специфични трансдюсери. Дотогава са пригаждали такива устройства за възрастни, а сега вече имат не само за централна нервна система, но и такъв, който дава информация за коремните органи, за ехокардиография.

Около 25% от новородените имат някакви особености на сърдечно-съдовата система. С този ехограф нещата се изясняват бързо и може да се действа адекватно при нужда от оперативно лечение – обяснява д-р Узунова.

От последното издание на Българската Коледа в отделението е постъпил апарат, наречен дигитална система за транскутанен кръвно-газов мониторинг. Той по иновативен начин дава показанията на въглеродния двуокис в кръвта.
Използва се при рисковите новородени – при под 1500 г. тегло, дори под 1000 грама. Те имат нужда от подпомагане на дишането със специални апарати. Досега измерването е ставало по кръвен път (свързано с убождане, болка и стрес за детето).

По приблизителни изчисления само в "Шейново" тази апаратура ще бъде от полза за около 350 бебета годишно.

Ние не лекуваме само едно дете, а цялото му семейство. С по-модерната медицинска техника се улеснява трудът на лекарите, но и родителите, семействата са по-спокойни, обяснява още д-р Узунова.

Чуйте повече по темата в репортажа.

За да помогнете и вие - изпратете SMS на номер 1117 За А1, Vivacom и Telenor.

За фиксирани абонати на А1 и Vivacom се обадете на номер 0900 1117.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!