Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпреки парадите, малко хора помнят поуките от двете световни войни

Снимка: община Стара Загора

В петък 27-те страни от общността ще отбележат Деня на Европа и края на Втората световна война. Останалите все по-малко ветерани от Втората световна война ще облекат най-новите си дрехи, на които ще блестят медалите им за военни заслуги, а децата ще ги гледат като любопитна атракция. Местните управи ще организират различни мероприятия, като например Парада на знамената в Стара Загора под звуците на духовата музика.

Месец по-късно, през юни се навършват и 100 години от Първата световна война.

Сухата статистика за двете световни войни е, че в тях са участвали над 180 милиона военнослужащи, 32 милиона души са жертвите. Но знаят ли изобщо нещо младите българи за тези войни и най-вече мислили ли са за войната като морално-културен феномен.

Кореспондентът на БНР Венелина Попова попита старозагорци какво знаят за тези войни, за уроците от тях и как възприемат съвременните, предимно граждански войни през телевизионните екрани.

Ако не знаем нищо за тези войни, няма как да разберем историята на Стария континент от 20-и век и дори смисъла на един съюз като Европейския. Тогава най-естествено е да останем безучастни към съдбата му, както оставаме безучастни към миналото на собствената си държава и народ, което не познаваме, коментира Попова. Германия продължава да преследва заподозрени военнопрестъпници, да компенсира жертвите от Втората световна война и да поддържа архивни центрове, допълни тя: 
Влязохме в 21-ви век в състояние на перманентни военни конфликти и граждански войни. Затова днес и политиците, и медиите имат особена отговорност за словото, което използват. Защото ако политиците търсят популярност чрез измислянето на враг, виновен за общите ни несполуки, а журналистите, особено интелигентните използват езика на омразата за всекидневна пропагандна употреба, нищо чудно един ден да се събудим фрустрирани да изпълним свещения дълг на една война. А пореден диктатор ще се намери, убедена е тя.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!