Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа АГ болница в София е единствената, в която психолог работи с майките на недоносени деца

| обновено на 14.05.14 в 11:51

От 12-и май в Неонатологичното отделение на Първа АГ болница „Света София“ в столицата вече има психолог, който работи с майките на недоносени деца. Това каза в предаването „Преди всички“ Василка Руменова от Фондация "Нашите недоносени деца". Тя изрази надежда този опит да бъде последван и от другите неонатологични отделения в страната.

Всяко десето бебе у нас се ражда недоносено, потвърди доц. Ралица Георгиева - началник на Клиниката по неонатология в Специализираната болница за активно лечение по детски болести.

Преждевременно роденото бебе тежи около 600 до 2 500 грама като има случаи на оцелели деца с тегло под 500 грама. Продължителността на пребиваване в ковьоз зависи от индивидуалните особености на детето. Всички медицински манипулации се извършват в ковьоза. При недоносени бебета честотата на инфекции на дихателните пътища е десет пъти по-висока. Голяма част от тях правят и мозъчни нарушения, които могат да доведат до детска церебрална парализа или епилепсия. Много от преждевременно родените деца са застрашени и от зрителни проблеми или ретинопатия. Основните проблеми в здравните грижи за недоносените деца са липсата на достатъчно специалисти в неонатологичните отделения, нуждата на високотехнологична апаратура и медикаменти.

В сградата на Специализираната болница за активно лечение на детски болести днес беше представена кампанията „Най-големите герои са най-малките“ на Фондация „Нашите недоносени деца“.

От звуковия файл можете да чуете интервюто на Силвия Великова с Василка Руменова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!