Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милчо Ламбрев: Помошник-машинистът е карал влака, претърпял инцидент при Калояновец

Снимка: БГНЕС


Генералният директор на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ)  Милчо Ламбрев каза за предаването "Неделя 150" по Хоризонт, че все още не са известни причините влакът, който катастрофира при "Калояновец" да се е движил с такава скорост. Пътният участък е бил в изправност, допълни той

Влакът е влизал в гара „Калояновец“ и е трябвало да влезе по отклонение, където скоростта е до 40 км/ч. За съжаление, когато се извади скоростомерната лента от локомотива в присъствието на следствените органи, се оказа, че последната скорост, която е там е около 100 км, която е довела до невъзможност да се впише в тези криви, които са с радиус 300 м. Следите, които са върху бетоновите траверси, които са чисто нови, са само от едната страна на железния път, т.е. другите две колелета са били във въздуха. Скоростта не е могла да бъде намалена незнайно защо, но локомотивът е излетял, след това е прескочил през външната релса, събрал е целия парапет през моста, през който е минал и се е установил в ливадата след дерето. Доброто е, че вагоните не са полетели след него в дерето, а са го задминали, завъртели са го и са останали в различни посоки на железния път. Това е ситуацията към момента. Работим усилено, надяваме се поне единия път да го възстановим до довечера, за да може да пуснем движението на влаковете, а по другия ни очаква много тежка и дълга работа, която ще е не по-малко от 20-25 дни.

Помошник машинистът, който в момента е в болница, е карал влака, потвърди Лабрев. Машинистът е бил на мястото на помощник-машиниста и там го е заварила ситуацията

Той беше отишъл в болница. След това нямам връзка с него. Следствените органи имат ангажимент да си водят следствието. 

Пътният участък е бил в изправност, категоричен е директорът на НКЖИ:

Аз ви казвам, че след като маршрутът е нареден по този начин, по който е бил – този маршрут се видя от следствените органи в състоянието, в което е, направи се проверка и сверка при дежурния ръководител – всичко отговаря на изискванията. Прелезът е задействан, всичките тези неща са в една такава система, в която не позволява на дежурния ръководител да нареди маршрута, ако всичко не е изправно. Т.е. всичко е било абсолютно в допустимите норми по нормативната документация и влакът се е движел просто с по-висока скорост. Не може да кажем защо.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Християн Кръстев: Човешка грешка е причината за влаковата катастрофа край гара Калояновец

"Човешка грешка" е причината за катастрофата, станала вчера в близост до гара Калояновец, при която загина един човек, а 14 бяха ранени. Това каза в предаването "Нощен Хоризонт" изпълнителният директор на БДЖ Християн Кръстев : В самата гара..

обновено на 13.07.14 в 08:06
Влакът София-Варна дерайлира край Калояновец

Един човек загина при дерайлирането на влака София-Варна

Пътническият влак София-Варна дерайлира в района на жп гара Калояновец. На място е загинал машинистът, уточнава се броят на ранените. До момента се съобщава за 15 пострадали.  На място са изпратени 8 екипа на пожарната. Свикан е централният оперативен..

обновено на 12.07.14 в 18:15