Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на държавите-членки на НАТО обсъждат руско-украинската криза

| обновено на 04.09.14 в 11:58

Лидерите на държавите-членки на НАТО се събират в Уелс, за да обсъдят руско-украинската криза и разполагането на повече сили в Източна Европа.

Очаква се в Уелс Алиансът да одобри плана за готовност за действие, който предвижда повече сили на НАТО в Източна Европа. Планът предвижда НАТО да може да разполага свои въздушни, морски и сухопътни сили и техника за броени часове на територията на страните-членки. Целта на НАТО е да реагира светкавично при нова ситуация, свързана със сигурността в Европа. Частите за бързо реагиране ще включват няколко хиляди души, които се очаква да бъдат осигурявани на ротационен принцип от натовските държави, според възможностите на всяка една от тях.

За осъществяването на този план обаче ще са необходими средства. Тази седмица генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че очаква страните-членки да увеличат разходите си за отбрана. Расмусен определи като "неискрен" плана на Путин за примирие в Източна Украйна. Въпреки предложението за прекратяване на обстрела и отваряне на хуманитарни коридори "руснаците продължават да дестабилизират" района, каза Расмусен в интервю за Би Би Си.

Инвеститорите на фондовите борси обаче реагираха положително на руската инициатива. Надеждата за скорошно примирие в Донецк и Луганск покачи акциите в Азия, предаде Ройтерс.

Позицията на България е страната ни да отделя 1,5 на сто от БВП за отбрана още през 2015-а година и да увеличава средствата с 0,1 на сто всяка година, така че през 2020-а година разходите да достигнат 2% от БВП.

Страните-членки на Алианса ще се срещнат с президента на Украйна Петро Порошенко, за да обсъдят начините, по които НАТО може да помогне на Киев.

Междувременно Естония поиска постоянни бази на НАТО на своя територия, за да се защити от евентуално повторение на украинската криза.

Вчера при посещение на американския президент Барак Обама в Талин стана ясно, че САЩ увеличават присъствието на военновъздушните си сили в Балтийските държави.

България ще бъде представена на форума от президента Росен Плевнелиев, министъра на отбраната Велизар Шаламанов и министъра на външните работи Даниел Митов.

1300 военни от 15 страним, сред които и България, ще участват в ученията "Бърз тризъбец 14" в западната част на Украйна от 13-и до 26-и септември. В ученията ще се включат още военни от Украйна, Азербайджан, Канада, Грузия, Германия, Румъния, Великобритания, Латвия, Литва, Молдова, Норвегия, Полша, Испания и САЩ, а също представители на НАТО, посочва ИТАР-ТАСС, като се позова на говорителя на европейското командване на въоръжените сили на САЩ Грегъри Хикс. Ученията ще бъдат в Яворов, на около 60 километра от Лвов, уточни говорител на Пентагона.

200 американски парашутисти ще включат в международните учения в западната част на Украйна, съобщи Пентагонът. Това са парашутисти от 173-та въздушно-десантна американска бригада, базирана в Италия, поясни полковник Стивън Уорън, говорител на Пентагона. Американските сили ще участват и в друго учение идната седмица в Черно море заедно с украински военни, посочи полковник Уорън.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Андерс Фог Расмусен обвини Русия, че атакува Украйна

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен директно обвини Русия, че напада Украйна. Изправени сме пред редица заплахи, каза още Расмусен преди началото на срещата на върха на НАТО в Уелс, която той определи като решаваща за бъдещето на Алианса :..

обновено на 04.09.14 в 12:19

Меркел ще настоява договорите между НАТО и Русия да не бъдат променяни

Преди началото на срещата на НАТО в Уелс германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще настоява договорите между НАТО и Русия да не бъдат променяни. Това означава, че пактът няма да настанява трайно свои войски в близост до руската граница...

публикувано на 04.09.14 в 11:57

Сергей Лавров: Възникват сериозни въпроси за искреността на Брюксел и Вашингтон за украинската криза

Москва е готова да предприеме конкретни стъпки за деескалация на конфликта в Украйна в рамките на плана, предложен от президента Владимир Путин . Това заяви външният министър Сергей Лавров по време на среща с председателя на Парламентарната асамблея на..

публикувано на 04.09.14 в 11:22