Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестът срещу Бат Сали се разраства, жители на Кюстендил блокираха пътя за Македония, дупничани затварят Е-79

| обновено на 13.10.14 в 13:11
Снимка: Райна Ванчева




С блокиране на международни пътни артерии продължават протестите в Кюстендил и Дупница срещу даването на мандат на ДПС в десети избирателен район. В подписка жителите на областта настояват Александър Методиев - Бат Сали, който събра 800 гласа на изборите през миналата неделя, но получи хиляди от гласоподавателите в Турция, да се откаже от депутатското място като народен представител от Кюстендил.

В 12.00 часа стотици автомобили блокираха пътя към граничния пункт с Република Македония. Внушителна колона от коли, мотори и хора се събра преди това на площадката на стария цирк в Кюстендил, преминавайки през централните улици на града, и се отправи в района на село Жиленци. Протестиращите са категорични, че няма да допуснат партията с най-малко гласове да вземе мандат с подкрепа на гласове от Турция, още по малко ще позволят Александър Методиев да е техен народен представител.

Освен внушителното гражданско присъствие, измерващо се с хиляди, на протеста са и представители на политически партии от областния център, кметът на областния град и голяма част от администрацията, както и почти целият Общински съвет.

Исканията на кюстендилци са изпратени до основните институции в държавата. Те настояват за повторна и прецизна проверка на протоколите от гласуването в Турция, както и за незабавна промяна в Изборния кодекс, който да не позволява такава "гавра със суверена".

Всички политици от предишния парламент трябва да понесат вината си за това, което се случва при нас и да намерят решение, защото ние няма да отстъпим, казаха още протестиращите, а международният път за Република Македония ще бъде блокиран в рамките на половин час.

В предаването "Преди всички" председателят на Общинския съвет на Кюстендил Иван Андонов обясни, че това е началото на мащабна кампания:

Това е началото на сериозни протести, с които искаме твърдо да покажем, че не желаем Бат Сали да бъде представител на Кюстендилски избирателен район. Той няма право да представлява кюстендилци.

Андонов заяви, че ще продължат да отстояват своето искане и ако е необходимо, ще пренесат протеста си в София, пред Народното събрание.

Продължават и мирните протести на жителите на Дупница срещу избора на депутат от ДПС за техен представител. В 14.00 часа пред сградата на ЦИК ще започне протест, организиран от инициативен комитет от Ямбол. Там ДПС се сдоби с два депутатски мандата срещу 4000 гласа, докато с 18 000 ГЕРБ има само един депутат.

Интервютата с Иван Андонов и Николай Табаков можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!