Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деян Колев: Проблемът със сигурността на линейките не бива да се етнизира

Проблемът със сигурността на линейките не бива да се етнизира. Това заяви в предаването "Преди всички" председателят на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" Деян Колев.

Изказването на министър Петър Москов е изключително небаласирано и е неподходящо за министър и за човек, който заема позиция, която трябва да е държавническа. В това отношение съм напълно съгласен с колегите от "ДРОМ", че на моменти това изказване звучи расистко и като призоваващо за смяна на конституционно установения строй. България е конституционна демокрация, в която правата на човека са гарантирани, а това звучи едва ли не като призив за сваляне на установения строй. Другият проблем наистина е със сигурността на линейките. Този проблем в никакъв случай не може да се етнизира и не бива да се етнизира. Тук трябва да се намерят реалните държавнически решения.

Ако се издаде заповед да не ходят линейките в ромските квартали, от това ще пострадат не само малцината, извършили нападения, но и огромното мнозинство хора, които не извършват такива неща, предупреди Колев. Според него за справяне с проблема могат да се направят много неща, едно от които е навлизането на повече роми в здравната система като пълноценни медици.

Като друг проблем Колев посочи, че има около 2 млн. българи, които са здравно неосигурени. Липсата на сериозна политическа воля да се реши този проблем, води до факта, че те използват спешната помощ като начин за достъп до медицински услуги, добави той. По думите му обаче това е проблем на цялата система и той трябва да бъде системно разрешен.

Цялото интервю на Веселина Миланова с Деян Колев чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!