Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато сънят е силен, здравето и щастието са в изобилие

Днес е Световният ден на съня

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Между 20 и 30 на сто от хората между 18 и 80-годишна възраст са засегнати от някакъв проблем на съня, сочат данни на Световната здравна организация. За проблеми със съня и бодърстването пациенти могат да посетят днес от 15.00 часа лекция на специалисти в болница "Токуда".

Специалисти по неврология и медицина на съня ще разкажат за методите, симптомите, диагностиката и лечението на болести като сънната апнея, синдром на неспокойните крака, безсъние.

Последната международна класификация за нарушението на съня отброява над 80 вида нарушения на съня, като част от тези нарушения на съня са изключително чести, т.е. човек се сблъсква непрекъснато с тях в ежедневието си. Един лош сън и когато ние продължително време хронично не можем да си доспиваме, не спим добре, за съжаление има много сериозни последствия, казва неврологът доц. Иван Стайков.

Световният ден на съня е инициатива на Световната асоциация по медицина на съня и се провежда всеки втори петък на месец март. Мотото на кампанията тази година е "Когато сънят е силен, здравето и щастието са в изобилие".

В болница "Токуда" от 16-и март до края на месец април ще се провеждат безплатни консултации за справяне с проблемите на съня.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!