Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Буруджиева: Росен Плевнелиев се бори за втори президентски мандат

Евгений Дайнов: Големият въпрос е дали правителството ще има кураж да се захване срещу задкулисието

Има засилена активност от страна на президента да превърне президентската институция в център на политическите процеси и политическата власт, след като в голяма степен от него чуваме външната политика на страната, тъй като мисля, че външният министър липсва в публичното пространство, каза политологът Татяна Буруджиева в интервю за предаването „Нещо повече“.

Опитът да се представи пред българската публика, че ние правим самостоятелна политика е доста пресилен, така че онова, което ще повтарят или ще изразяват българските институции, ще бъде в синхрон с общата европейска политика. Европа иска да има повече спокойствие и да има повече перспективи пред европейската икономика. Това, което е характерно, че форматът на политическите консултации е доста неформален, за да произтича от него обръщението на президента пред НС, от което да мислим, че има някакви смислени ефекти, добави тя. 

Според нея всичко, което се случва, е по-скоро демонстрация на ентусиазъм, воля и желания:

Започват някакви законодателни инициативи от отделните министерства, но реформа означава да се промени политиката, начина на функциониране, целите и съдържанието в някакъв ресор. Това дали ще го видим като първи стъпки до края на годината, надявам се да бъдем оптимисти и да видим нещо такова.

По отношение на инициирането на референдума за изборно законодателство от президента, Буруджиева коментира:

В правомощията на президента е да насрочи датата на един референдум. Той може да се обърне към народното представителство и да каже, че на тези консултации са стигнали до единодушното желание за такъв референдум. Нищо такова не чухме. Президентът си измисли някакво правомощие да инициира референдуми, което само по себе си нищо не означава. Повечето от това обръщение бяха лишени от смислено съдържание, от реална обективност думи.

Буруджиева беше категорична, че Росен Плевнелиев се бори за втори президентски мандат:

Той през цялото време се опитва да изтегли центъра в себе си. Неговата програма е същата новогодишна картичка като програмата на правителството. Президентът се опитва да бъде онзи стълб в политиката, който в момента да каптира цялата надежда, че все пак ще стават някакви реформи.

Политологът Евгений Дайнов също коментира речта на президента:

Малко дългичка, но няколко важни теми успя да напипа и няколко важни гвоздея успя да закове. Все едно ни каза правителствена програма за развитие в началото на мандата, което не е лошо, защото самата правителствена програма беше огромна и много нескопосано написана. Големият въпрос на годината е дали правителството ще има кураж да се захване срещу задкулисието.

В продължение на повече от две години от всички държавни институции Росен Плевнелиев беше единственият, който изразяваше надеждата на граждански активната част от обществото, което в някаква степен го направи център на политиката. Само той говореше, години наред, това, което трябва да говори един държавен ръководител, което го прави по-централен в политиката, отколкото предишните президенти. Надявам се да се кандидатира за втори мандат. Той натрупа доста опит, каза още Дайнов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!