Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заместник-министър Малинов: Има нарушения на екологичното законодателство

Арх. Николов: Длъжни сме да изпълним решението на съда

Снимка: www.koralbeach.com

Строителството на къщичките върху терена на къмпинг "Юг" ще бъде спряно временно. Според кмета на община Царево скандалът е изкуствено създаден. Заместник-министърът на околната среда и водите Бойко Малинов заяви в предаването "Преди всички", че вече са събрани необходимите данни, за да се прецени дали да се предприемат действия. 

Преценката, която направихме досега, показва, че има нарушения на екологичното законодателство при разрешаването на това инвестиционно намерение и те са свързани със Закона за биологичното разнообразие. Случаят при нас е започнал още от 2004 година, когато е била проведена процедура по оценка на въздействието върху околната среда. Това нарушение, което е валидно към момента, е неспазване на оценките за установяване на въздействието върху защитени зони. Такъв случай може да приключи много бързо, ако инвеститорът покаже бърза и достоверна информация. И да бъде разрешен след много дълго време, ако информацията не е достатъчна или недостоверна. В момента тече проверка за това кой е бил представител в РИОСВ и какви са били аргументите му. Уверявам ви, че след като бъдат установени аргументите, ще бъде понесена и съответната отговорност. 

Главният архитект на Царево Станислав Николов подчерта, че не са завършили всички проверки от инстанциите.

Случаят е добре познат в община Царево, той се развива от 2004 година. Изчакваме да приключат проверките и да се вземат последващи действия. Като общинска администрация не се чувстваме притеснени от претенциите на който и да е инвеститор. Има достатъчно контролни органи, които да преценяват. Към тази дата нямаме някакви конкретни аргументи, беше приключило дело и в изпълнение на решението на съда, разрешението за строеж, което е от 2012-а, е влязло в сила. Ние сме длъжни да изпълним решението на съда. Натрупани са много решения, много мнения, каза арх. Николов. 

Междувременно Управителният съвет на Национална асоциация "Българско Черноморие" разпространи отворено писмо, с което призова премиера Бойко Борисов "да спре всички репресии, маскирани като грижа за природата и да даде глътка въздух на умиращата ни икономика".

В писмото се настоява, че проектът за дървени бунгала в района на къмпинг "Юг" е съобразен с екологическите изисквания в законодателството.

Чуйте мненията на Бойко Малинов и на арх. Станислав Николов от звуковите файлове. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!