Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шарков: МЗ няма да промени списъка със санаториуми за рехабилитация на хората с увреждания

| обновено на 16.04.15 в 12:43
Ваньо Шарков
Снимка: БТА

Министерство на здравеопазването няма да промени списъка със  санаториуми за рехабилитация на хората с увреждания.
С  промяна в Наредба на МТСП през 2014 година е уточнен  кръгът от лечебни бази, в които хората с увреждания  могат да провеждат рехабилитация.

Стеснява се кръгът от центрове и лечебни бази, в които децата с диабет могат да провежда рехабилитация. Пациентите, които не отговорят на новите изисквания, не получават и средствата от социалните служби за рехабилитация. От Националната асоциация на младите хора с диабет са категорични, че в посочените от МЗ места се провежда само физикална рехабилитация, а децата се нуждаят и от социална рехабилитация. От МЗ пък са категорични, че списъкът от санаториуми няма да се променя, защото той отговаря на стандартите за рехабилитационна медицина и е съобразен с нуждите на всички хора с увреждания.

Близо 6300 лица миналата година са получили месечна добавка за социална интеграция за балноеолечение в размер на близо 1 700 000 лева. Добавката е получена от 486 деца с увреждания, посочи пред Хоризонт  Деница Ганчева - главен експерт в Агенцията за социално подпомагане:

За отпускането на този вид добавка има определени условия, на които трябва да отговарят лицата и децата, и условия, на които да отговарят заведенията, в които се извършват този вид услуги. Тази добавка се извършва веднаж годишно при наличие на медицинско предписание от лекар-специалист. Лекарят-специалист трябва да насочи родителите, които да заведат своето дете на определено място, което е подходящо за неговото заболяване. На всеки един случай трябва да се извърши проверка, но предполагам, че не са отговаряли на някое от тези условия.


Не сме похарчили парите на социалните служби за спа-процедури, както твърдят от там, категорична беше пред "Хоризонт" председателката на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет Елисавета Котова.

Заместник-министърcът на зравеопазването д-р Ваньо Шарков заяви, че списъкът от бази няма да се променя и посочи, че на 26 юни 2014 с министерско постоновление e променен и Правилникът  за провеждане на закона за интеграция на хората с увреждания и добавката от 390 лева се получава за услугата "медицинска рехабилитация и физиотерапия".

Промяната е била продиктувана от желанието на хората от Агенцията за социално подпомагане, тези хора наистина да получават качествени физиотерапевтични и рехабилитационни услуги. Лечебните заведения, които отговарят на стандарта за физикална и рехабилитационна медицина, това е стандарт, който е приет от 2004 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!