Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майор Комитов:

Българското участие в мисията на НАТО в Косово е важно и това се оценява от командването ѝ

Снимка: Дневник

В момента 5600 са военнослужещите в мисията на НАТО в Косово. В базата до столицата Прищина има представители на 30 държави. България е сред страните, които продължават да допринасят за поддържането на сигурността в страната.

Операция „КейФОР“ в Косово започна преди 16 години. От 2000-ната година България участва в операцията с инженерно-строителен взвод от 40 души, който ремонтира и изгражда съоръжения и сгради. В момента от страната ни участва с 10 души. Един от тях е старши лейтенант Димитър Несторов, на 26 години. Това е първата му мисия зад граница, а в Косово е от 5 месеца:

Това е нова обстановка, нови хора, международна среда и твърде много езици. Не е имало тежки моменти. Като цяло очакваме да се приберем живи и здрави вкъщи. С работата в международна среда се добива професионален опит и се вижда как работят хората от другите държави. Усъвършенствам професионалните и личните си умения, както и езиковите.

Майор Комитов е на мисия в Косово за втори път, а в базата е от месец и половина: Обстановката е относително стабилна. Това е абсолютно предизвикателство, работата ми ме удовлетворява. Българското участие е важно и мисля, че се оценява правилно от командването на мисията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!