Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданско сдружение от 70 души ще обслужва деветте слети болници в София

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов беше изслушан в парламентарната здравна комисия
Снимка: БГНЕС
Гражданско сдружение от 50 до 70 души ще обслужва деветте болници в карето на Медицинска академия след тяхното сливане. Това съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов при изслушване в парламентарната здравна комисия.

Сдружението ще работи по административните и немедицинските дейности в лечебните заведения.

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов съобщи, че в момента администрацията на деветте болници е от 503 човека, от тях ще останат само 100 служители, а други между 50 и 70 ще участват в бъдещето гражданско сдружение. То ще има борд на директорите от управителите на деветте болници. Обществените поръчки се предвижда да се изпълняват, както и досега, от управителите на отделните медицински заведения.

До момента средната работна заплата в администрацията на тези болници е около 900 лева. Така че от сливането би трябвало да се спестят около 5-6 милиона лева, каза здравният министър.

Според него тези средства ще се използват за увеличаване на възнагражденията на работещия персонал и за по-добро лечение. Икономиите от сливането се очаква да бъдат около 40 на сто.

Организацията на медицинската дейност в деветте болници няма да бъде променяна, съобщи още министърът на здравеопазването пред Комисията по здравеопазване в НС.

Междувременно пред Народното събрание протече поредният протест на работещите в болница "Свети Иван Рилски", която ще се слива с Александровска болница. Протестиращите отново настояват да няма сливане и на работа да бъде върнат директорът д-р Дечо Дечев. Доктор  Дечев беше изслушан за първи път на заседанието на Комисия по здравеопазване. Той попита дали е бил уволнен за това, че се е опълчил срещу методиката на Здравната каса по разпределението на средствата и посочи, че след влизането в сила на тази методика болницата е била ощетена с 30 на сто. Здравният министър му отговори, че е негово право като принципал да сменя директори на болници и в края на изслушването го поздрави, като му каза "нищо лично".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!