Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: България ще участва в спасителния пакет за Гърция

| обновено на 17.07.15 в 16:28
Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

България ще участва в спасителния пакет за Гърция, но няма да даде нито лев. С тези думи премиерът Бойко Борисов се обърна към народните представители като допълни, че имаме пълните гаранции на Европейската комисия, че страната ни няма да бъде засегната пряко.

Няма да заложите България да е гробокопачът на Гърция. Направихме от сряда досега всичко, за да им покажем на европейците, да им покажем на гърците, че в края на краищата зависят от нас и те направиха всички процедури да гарантират, че мога да изляза пред вас и да кажа: един лев български няма да бъде похарчен заради Гърция.


Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред народните представители и заедно с финансовия министър Владислав Горанов обясниха на депутатите резултатите от заседанието на ЕКОФИН.

Страхът на всички е, че дори давайки тези 7 млрд. евро, независимо че гръцкият парламент прие всички условия, вече не са така възторжени от победата си, надявам се и тези, които им ръкопляскаха, да са разбрали какво си причиниха, дали изобщо ще могат да ги изпълнят. Страхът е голям, добави той, а още по-голям е страхът, че ако анархията и влошаването на ситуацията и кризата там не се овладеят, това е пряка заплаха за България - за бизнеса, границите, миграционния натиск, финансите, контрабандата, каза Борисов.

Според Владислав Горанов, каквито и мерки да се предприемат, мостовото финансиране към Гърция не трябва да води към бъдещи финансови ангажименти от страна на България, като дори и да има процедура към неизпълнение от страна на Гърция, държавите-членки на еврозоната ще компенсират напълно. По думите му, България няма да бъде пречка да се отпусне този "мостов заем", но при разписани гаранции, че няма да сме пряко финансово засегнати.

От БСП реагираха бурно на казаното от премиера. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Очаква се ЕС да одобри официално спешния заем за Гърция

Очаква се ЕС формално да одобри спешен заем от 7 милиарда евро за Гърция, който ще бъде гарантиран от общия бюджет на 28-те. Решението би означавало участие и на България, но Еврокомисията обеща компенсации на държавите, които не членуват в..

публикувано на 17.07.15 в 07:10

Реакциите в НС за участието на България в спасителния пакет за Гърция

Министърът на финансите Владислав Горанов запозна депутатите с отговора на Европейската комисия спрямо евентуален трети спасителен транш за Гърция. От опозицията  изразиха скептицизъм към  позицията на правителството.  Владислав Горанов обясни,..

публикувано на 17.07.15 в 16:02