Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Славов: "Декларацията на съгласието", предложена от Борисов, изглежда ненужна

Петър Славов
Снимка: БГНЕС

Реформаторският блок (РБ) би подкрепил предложената от премиера Бойко Борисов "декларация на съгласието", ако тя не осакатява съдебната реформа. Тя обаче изглежда ненужна. Това каза за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" депутатът от РБ Петър Славов във връзка с идеята на Борисов за декларация, в която да се заяви, че ще се направят промени в Конституцията в текстовете, по които има консенсус. Те са свързани със засилване на ролята на Инспектората на Висшия съдебния съвет (ВСС), разделянето му на две колегии – съдийска и прокурорска, както и по темата с прекия избор на съдии и прокурори. Това стана ясно след среща на Бойко Борисов с ръководството на партия АБВ в понеделник:

Трябва да се види съдържанието на една такава декларация, но тя ни изглежда ненужна. Парламентът е гласувал всичко това в началото на годината. В актуализираната стратегия за съдебната реформа детайлно е разписано какво трябва да направи. Тя е приета с акт на Народното събрание, което е доста по-силно от една декларация.


Ако някой се опитва да се отметне от поети задължения от началото на годината, това трябва да се знае. Мисля да предложа на колегите от Реформаторския блок да предложим поименно гласуване в петък, за да се знае кой как е гласувал за промени в Конституцията и кой брани статуквото.

Славов заяви, че стига декларацията да не осакатява съдебната реформа, от РБ биха я подкрепили:

Но това, което вчера чух да се предлага в декларацията след срещата на премиера Борисов с лидера а АБВ Георги Първанов, ме озадачава. Прекият избор на магистрати е важен, но той не присъства в така предложените конституционни промени. Той няма как да бъде добавен, без те да бъдат оттеглени или между двете четения да бъде предложен. Това не е необходимо, защото може да се реши с промени в Закона за съдебната власт, както е предложен от правосъдното министерство.

Ядрото на реформата е разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии. Притеснява ме как това ще бъде разписано в тази декларация. Ако се раздели то, но, ако всички решения се вземат от общия камерен състав, нищо няма да се промени. Притеснява ни, че хората, поддържащи статуквото, могат да изпразнят от съдържание реформата.

Интервюто на Борислава Борисова с Петър Славов можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!