Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един от най-разпространените проблеми на съня е заболяването сънна апнея


Невролози предупреждават, че един от най-разпространените проблеми на съня е заболяването сънна апнея - прекъсване на дишането по време на сън за период от 30 секунди до минута на час. Когато тези спирания са над 30 за един час, лекарите определят формата като "тежка", която трябва да се лекува.  Пациенти споделят, че има значително подобрение на съня, седмица след каго започнат да ползват апарат за дишане през нощта. Месец по-късно се нормализират и високото кръвно налягане и сърдечни проблеми.

Заболяването се среща при мъжете два пъти по-често, отколкото при жените. Нелечението може да доведе до сериозни последствия за организма, казва неврологът доцент Иван Стайков:

С течение а времето сънната апнея води до повишаването на риска от инсулт с до 2,5 пъти и увеличаване на риска от катастрофа. Води и до повишено кръвно налягане, сърдечни проблеми, свързани с ритъма на сърцето. Установено е, че около 50% от пациентите с инсулт и високо кръвно имат и сънна апнея. Един пълен човек, когато навлезе в по-сериозна възраст, а иска да отслабне и когато сънната апнея съпътства това повишаване на теглото, хората стават резистентни и отслабването е невъзможно поради целия метаболизъм. Организмът страда от непрекъсната нощна хипоксия. Не само мозъкът, но и останалите органи страдат от липсата на кислород.

Още по темата очаквайте в предаването "Преди всички" по "Хоризонт".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!