Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциацията на спешните медици внася протестно становище срещу сливането на центровете София-град и София-област

| обновено на 24.08.15 в 18:02

Сливането на центровете за спешна помощ София-област и София-град ще оголи филиалите на бързата  помощ за областта, обявиха от Националната асоциация на работещите в спешна помощ.

Проектът на Министерство на здравеопазването за сливане на Центъра за спешна помощ Софийска област към Спешната помощ на столицата е в разрез със законодателството.

Такова сливане не е предвидено в Концепцията за спешната помощ до 2020 година и в проекта за нов стандарт по спешна медицина.

С проекта за сливане на двете спешни звена на мястото на сега съществуващия районен координационен център на ЦСМП София-град ще бъде създаден нов мегацентър за спешна помощ, обясниха от Националната асоциация на спешните медици. Той сега приема 125 хиляди повиквания на година  и обслужва 2 милиона жители на столицата, а иначе ще трябва да приема и още 20 хиляди повиквания от областта на 13-е филиала на столицата.

Сливането е заплаха както за пациентите, така за работещите, обясни д-р Десислава Кателиева:

След като тази районна координационна централа обработва 125 хиляди повиквания на година, по какъв начин ще се справи с още 20 хиляди повиквания, които ще постъпят от София област, която обслужва 13 филиала и над триста хиляди население? Това определено ще затрудни достъпа на пациенти, както от София-град, така и от София област. Тиражираната от министерството идея, че ще се трансформират административни фелдшерски и екипи  в лекарски и ще се добавят  допълнителни реанимационни екипи, при положение, че има жесток кадрови дефицит и в двата центъра, не виждаме откъде ще се вземат тези хора.

Д-р Кателиева допълни: За да продължим да вярваме на министъра на здравеопазването, препоръчваме да спази поетите ангажименти по концепцията за развитие на спешната медицинска помощ. Тогава ще застанем зад него, но в момента сме срещу него.

Служители от Районния координационен център на София-град твърдят, че обединението е в полза само на сегашния директор д-р Георги Гелев, който управлява и Спешната помощ на София област.

След 5-часови разговори с ръководителите на 13-те филиала д-р Гелев разсея съмненията на колегите си:

Хоспитализирайки болен  от провинцията в София, линейката ще остане да изпълни няколко адреса евентуално в София. Това е пълен абсурд. Притесняваха се от евентуално закриване на т.нар. стационарни екипи, това също е невъзможно да стане.

Д-р Гелев каза още че с преструктурирането ще се формират нови 5 екипа:

Малка част от администрацията плюс районната координационна  централа ще бъдат  трансформирани между четири и пет екипа, по скоро пет, които ще останат да работят за областта, а не за града. Всичко, което се направи ще бъде в полза на областта, а не на града. Целта изцяло е да се подобри обслужването на населението,  а не някакви административни сливания.

Може да се очаква и повишение на заплатите на спешните медици.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!