Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов: Има риск да отворим секции в чужбина, в които няма да се явят голям брой хора

| обновено на 26.08.15 в 17:44
Снимка: БГНЕС

Възможно е в някои държави с изборни секции да няма достатъчно желаещи да гласуват на референдума на 25 октомври. За това предупреди министърът на външните работи Даниел Митов и призова партиите за съдействие. ЦИК ще трябва да открие над 430 изборни секции в чужбина, съществували през последните 5 години, в които са гласували и не по-малко от сто българи, припомни министър Даниел Митов и предупреди:

Където има заявени проявен интерес от български общности в чужбина да гласуват, това е добре, но, от друга страна, съществува рискът в някои държави да няма такъв голям интерес и да отворим секции, в които практически няма да се явят голям брой хора.

Турция и Испания са държавите, в които към момента сънародниците ни не проявяват голям интерес да участват в референдума.

Това може да се промени, но това са фактите до момента.


За  да се предотврати опасността от слаб интерес към националното допитване кабинетът обмисля провеждането на информационна кампания. Тъй като има риск  съставът на секционните избирателни комисии в чужбина да не бъде попълен, Даниел Митов призова политическите партии за съдействие.

И съвместно с нас да намерим решение така, че те да попълнят до максимална степен своите квоти.

Служителите, които ще бъдат командировани в чужбина за референдума на 25 октомври няма да могат да гласуват на местните избори у нас.

Практически възниква конфликт между конституционно право на българските граждани - тези, които ще бъдат командировани, и тяхното административно задължение. Ще трябва да намерим достатъчен брой такива хора като евентуално направим всичко възможно и, може би, да увеличим тяхното възнаграждение на място.

От стенограмата на днешното правителствено заседание става ясно, че местните избори и националният референдум ще струват 51 милиона лева като 23 милиона лева са предвидени за възнаграждения.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Местните избори и националния референдум ще струват около 51 милиона лева

51 милиона лева ще струва провеждането на местните избори и националния референдум на 25 октомври, предвижда вариант на план-сметката за вота. Според стенограмата от днешното правителствено заседание са били поискани близо 70 милиона лева, но финансовият..

публикувано на 26.08.15 в 15:58