Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС: Образованието е светско, недопустими са религиозни доктрини

Парламентът отхвърли искането на ДПС майчиният език да се изучава в училище като задължителен предмет


Предучилищното и училищното образование в България е светско и в системата не се допуска налагането на идеологически и религиозни доктрини. Това приеха депутатите на второ четене.

Официалният език е български и задължителен за всеки български гражданин, а учениците, за които българският език не е майчин, ще имат право да изучават майчиния си език под грижата и контрола на държавата като свободно избираем предмет. Това прие Народното събрание.

От ДПС поискаха изучаването на майчин език да е задължително и най-малко четири часа седмично. Проф. Мариана Георгиева от ДПС аргументира предложението така:

А в идентичността по дефиниция влизат компонентите - име, език и религиозна принадлежност. Ти не можеш да отнемеш това изконно право, което е част от правото на идентичност. Това си е подстъп към асимилация. Този подход е мракобеснически.

Станислав Станилов от "Атака" репликира:

Никой не отрича правото на турската диаспора в България да изучава майчин език и това е отразено в закона. Що се отнася до задължителността, практиката показва, че децата на турската диаспора в България не се записват да учат майчин език, а се записват да учат примерно английски или немски, или френски и така нататък и опитът да стане той задължителен е да се провери дали го изучават. Това е ясно като две и две е четири.

Подобна беше и тезата на Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт, според когото с предложението си ДПС иска да принуди младежите в определени региони на страната да изучават турски език:

В този текст сте вкарали и елемента на дискриминация. Явно големият проблем не е майчиният език, а в незнанието на български език и е ясно, че населението, примерно в Родопите, иска да изучава италиански език, английски език, което им дава възможност да се развиват вече в Европейския съюз.

Депутатите приеха още, че на децата на бежанците ще бъде дадена възможност за допълнително изучаване на български език и то безплатно.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!