Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформаторите очакват между 160 и 180 гласа в подкрепа на промените в Конституцията

Законопроектът за промените в Конституцията влиза в пленарната зала на парламента. Предложенията, внесени през лятото от 180 народни представители, предвиждат разделяне на Висшия съдебен съвет на прокурорска и съдийска квота, засилване на съдебния Инспекторат и внасяне на жалби в Конституционния съд от Висшия адвокатски съвет. За да бъде приет на първо четене, проектът трябва да бъде подкрепен поне със 160 депутатски гласа.

В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев каза, че очаква да се съберат между 160 и 180 гласа в подкрепа на промените. Той заяви, че управленската коалиция не работи добре. Делчев смята, че АБВ действа като спирачка за ключови реформи като антикорупционния закон.

Днес подкрепата ще е по съвест, тъй като не бяха внесени радикалните промени, които ние искахме, но тези промени, които днес ще гласуваме, са началото на едно по-сериозна съдебна реформа. Така че ние ще ги подкрепим. Групата на Реформаторския блок ще бъде монолитна. Делчев изрази надежда, че групата на АБВ няма да бъде на позицията на Първанов и ще му покаже, че неговата позиция не отговаря на националния интерес.

Конституцията не е вещ за търгуване и не бива да се поставят условия. Тези промени не са достатъчни за съдебната реформа. Това е базата, върху която трябва да се стъпи.

Делчев не оценява промените дори като много добри. Политическата класа направи много компромиси.

Всеки, който е подписал проекта за Конституция, е длъжен днес да се яви в залата и да гласува. Тези, които са си сложили подписите и не гласуват, трябва да обясняват на българските граждани през следващите два месеца – защо провалят съдебната реформа в България.

Подкрепата в обществото на конституционните промени е много голяма.

Ние сме в ситуация на сериозна нестабилност – бежанци, заплаха от тероризъм. В една такава нестабилност да създаваме и вътрешни нестабилности, да седим на едно място и хората да мислят, че престъпленията ще останат ненаказани, е много сериозно престъпление, което се извършва.

Според Делчев дебатите по промените в Конституцията трябва да бъдат публични и да бъдат предавани пряко.

Интервюто на Силвия Великова с Димитър Делчев можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!