Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цено Галчев беше отличен с президентската награда "Джон Атанасов"

Снимка: БГНЕС

Цено Галчев е носителят на президентската награда "Джон Атанасов" за 2015 г. Галчев е доктор по електроника и електротехника от Мичиганския университет в САЩ. Научните му интереси са в областта на микро-електомеханичните системи. Новата научна тема, по която работи в момента, е свързана с изучаване на мозъка и нервната система.

Аз смятам, че няма такова нещо като индивидуален успех. Зад всеки успял човек стоят редица други, без които и най-усърдният труд не би бил достатъчен. Искам да перифразирам автора и поет Хенри Торо, като кажа, че човек може да уцели само това, в което се прицели. Така че е важно да се целим на високо. Искрено се надявам заедно да превърнем България не само в регионален хъб, а и в европейски и световен високотехнологичен лидер, както е била по времето непосредствено преди промените, посочи Галчев.

Президентът Росен Плевнелиев подчерта, че България е водеща в IT сектора.

Не е случаен фактът, че отличаваме най-добрите изследователи именно в компютърните науки. Днес софуерната индустрия на България формира 1,74 процента от БВП. 60 процента от продажбите на българската софтуерна индустрия са за износ и то на най-добрите в света. Ние продаваме на САЩ, на Великобритания, на Западна Европа, на Канада. Броят на работните места в този сектор беше 5 000 преди десет години. Сега е 17 000. Имаме 600 процента ръст в този сектор за десет години. Бъдещето не е на армията войниците, а на армията от компетентни млади хора, каза Плевнелиев.

На церемонията на "Дондуков" 2 президентът връчи грамоти за проект с голям обществен интерес, за първи стъпки в компютърните науки и за ученици и техните преподаватели.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Президентът ще връчи приза "Джон Атанасов"

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи отличията на името на Джон Атанасов за постижения в информационните и комуникационните технологии. За първи път ще бъдат връчени грамоти за първи стъпки в компютърните науки и за висок обществен принос...

публикувано на 05.10.15 в 08:23

Д-р Слав Петров беше удостоен с наградата "Джон Атанасов"

Младият учен д-р Слав Петров е носител на президентската награда "Джон Атанасов" за 2014-а година. Слав Петров има докторска степен от Калифорнийския университет в Бъркли и от пет години работи за компанията "Гугъл" в Ню Йорк. На мен ми прави..

публикувано на 08.10.14 в 19:07

Пуснаха пощенска марка и карта по повод 110-годишнината от рождението на Джон Атанасов

Джон Атанасов – син и Георги Тодоров, зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, валидираха пощенска карта и марка по повод 110-годишнината от рождението на Джон Атанасов в Музея на информационните технологии и съобщенията в..

публикувано на 09.10.13 в 12:15

33-годишен учен е тазгодишният носител на наградата "Джон Атанасов"

В деня на 110-ата годишнина от рождението на създателя на компютъра, на специална церемония президентът Росен Плевнелиев връчи ордени "Мадарски конник" I степен на сина и дъщерята на Джон Атанасов . Джон Атанасов записа завинаги името си в..

публикувано на 04.10.13 в 13:00

Президентът връчва награда "Джон Атанасов" на млади изследователи

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи традиционната награда "Джон Атанасов" на млади изследователи в областта на информационните технологии. Отличието се връчва за единайсети път. На церемония на „Дондуков“ 2 държавният глава ще удостои с орден..

публикувано на 04.10.13 в 04:45