Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чобанов: Не може заради 17 чакащи деца да се изхвърли частна детска градина със 60 деца

Снимка: БГНЕС

Не може заради 17 чакащи деца да се изхвърли частна детска градина със 60 деца, смята заместник-кметът по образование в Столичната община Тодор Чобанов. Това е задочният отговор на Общината на проведения тази сутрин протест на десетки родители от квартал "Фондови жилища". Два етажа от ОДЗ "Братя Грим" там се дават под наем, а родители не могат да запишат децата си на ясли и градина поради липса на място в сградата.

Това е едно заварено положение. Имаме съвместяване в един сграден фонд на повече от едно детско заведение. В случая става въпрос за една общинска детска градина и детска градина, която е частна. Ние през годините успяхме на повечето от тези места да решим проблема, като им дадохме възможност да се разделят тези заведения, но в случая, поради големия брой посещаващи деца - над 60 в частната градина, Общинският съвет взе решение да продължи съжителството в тази сграда. Но как, за да настаним 17-те чакащи деца, които са за градинска възраст, да изгоним над 60 от второто детско заведение? В крайна сметка ние нямаме право да делим децата на едни или други. За нас всяко дете е дете на София, така че това е едно решение, което Общинският съвет е взел при отчитане на всички особености на ситуацията. 

Ани Йорданова, представител на протестиращите родители, припомни, че проблемът е от 2007 година.

Това е единствената в София детска градина, чиито помещения все още се дават под наем, каза тя.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Родители и деца от 48-о ОДЗ в София се събират на протест срещу отдаването на част от сградата под наем

В квартал "Фондови жилища" в София се събират родители и деца пред входа на 48-о ОДЗ "Братя Грим" в знак на несъгласие с действия на местната власт. Символичният протест е с цел разрешаване на проблем със сградата, в която се помещава детското..

публикувано на 06.10.15 в 08:06