Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България, Румъния и Сърбия с готовност да действат в една посока за кризата с мигрантите

| обновено на 22.10.15 в 20:50
Снимка: БГНЕС

България, Румъния и Сърбия са готови да действат в една посока по проблема с мигрантите. Тази готовност е заявена по време на тристранна среща на делегациите на комисиите по външна политика на парламентите на трите държави.

Отношенията между България, Румъния и Сърбия да действат в една посока по проблема с бежанците е добър пример как без да изграждаш стени, можеш да правиш мостове. Това каза заместник-председателят на парламента Димитър Главчев след срещата с председателите на комисиите по външните работи на парламентите на България Джема Грозданова, на Румъния Петру Филип и на Сърбия Александра Джурович.

Трябва да продължаваме в посоката, в която действаме досега, каза Димитър Главчев.

България подкрепя квотния принцип на този етап, но не смята, че това е дълготрайно решение на проблема. В неделя има среща относно миграцията, която е причинена от страните от Западните Балкани. България е дала своето становище на 6 октомври, каза и председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова.

Тя добави, че една от основните предстоящи цели е да се подсили сътрудничеството между трите държави на ниво парламенти, като предстои приемане на съвместна декларация.

Основен акцент е разширяването на Европейския съюз и нашата пълна подкрепа от страна на България и Румъния за членството на Република Сърбия в Европейския съюз. Обсъдихме енергийните проекти, междусистемните газови връзки между България и Сърбия и България и Румъния. Разбира се, миграцията беше основна тема на двете срещи, като проблем за цяла Европа. В тази връзка, членството на България и Румъния в Шенген и нашата подготвеност за опазване на външната граница на Европейския съюз, каза още Джема Грозданова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Осем хиляди мигранти пристигат всеки ден на гръцките острови

Броят на имигрантите, пристигнали в Гърция през тази година, надвиши половин милион, съобщи ООН. Със застудяването все повече хора се мъчат да достигнат до Австрия и Германия, което увеличава натиска върху балканските държави по маршрута им. Реакцията на..

публикувано на 21.10.15 в 07:22

Словенската армия с увеличени права по границата заради мигрантите

На извънредно заседание тази нощ словенският парламент гласува допълнения към Закона за отбрана. Промяната дава на армията част от правата, които до момента имаше само полицията. Промяната бе извършена поради огромния прилив на мигранти в..

публикувано на 21.10.15 в 09:22

405 млн. международни мигранти в световен мащаб до 2050 г.

До 2050 г. се очакват около 405 млн. международни мигранти в световен мащаб по данни на Световната банка. Не може повече да си представям икономиката, културата и обществата без да включим елемента на човешката мобилност. Феноменът на миграцията е..

публикувано на 20.10.15 в 16:58

Бан Ки-мун: Решаването на проблема с мигрантите не е грижа само на Европа

Проблемът с масовата миграция засяга не само ЕС, той е глобален  и решаването му не е грижа само на Европа, заяви в Словакия генералният секретар на ООН Бан Ки-мун , цитиран от ТАСС. Той призова за солидарност, съчувствие, защита и помощ за хората, които..

публикувано на 20.10.15 в 08:13

Над 1 млрд. евро ще струва на Италия приемът на мигранти

Приемането на имигранти през 2015 г. в Италия ще струва на хазната около 1.162 млрд. евро. Такива данни се изнасят в доклад на министерството на вътрешните работи на страната. Почти един милиард ще е необходим за поддържане на центровете за..

публикувано на 22.10.15 в 09:49