Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: С данък "вредни храни" българските деца ще бъдат предпазени от редица заболявания

Петър Москов: Не се очаква да има дефицит в бюджета на Здравната каса за тази година

Снимка: Пресцентър на УМБАЛ "Александровска"

Само с Данъка за обществено здраве ще бъдат предпазени българските деца от редица заболявания, предизвикани от прекомерното количество сол, захар кофеин и трансмазнини. Това каза премиерът Бойко Борисов, който отново подкрепи идеите на министъра на здравеопазването Петър Москов. Те откриха в петък циклотронен комплекс в Александровска болница.

Борисов и Москов се опитаха да убедят медиите, че родителите няма да дават повече дневни пари на децата си за училище, а пък процент от новия данък ще отива към делегираните бюджети на училищата за храна в училищните столове:

И затова решихме и министър Москов като водещ и с министъра на спорта да направят така, че да тръгнем от причината, за да имаме такава висока заболеваемост. Има пълната ми подкрепа. Гледат го много внимателно. Целта не е от данъци да събираме пари. Ние неслучайно имаме най-ниските данъци  в ЕС. Най-добре и най-щастлив ще е министърът, както и аз, да имаме нула процента събираемост от този данък. Българчетата и българите да се хранят и пият абсолютно безвредно, това е целта, обясни Борисов.

Сериозен процент от приходите от този данък ще отиде за реформулиране на начина, по който се хранят децата в училище, за да не може след въвеждането на този данък с приходите от него родителите няма да има нужда да додават пари на децата си, каза Москов.

Според него не се предполага да има дефицит в бюджета на Здравната каса за тази година, а проектобюджетът за догодина е готов за внасяне в Министерския съвет. Здравната каса ще започне следващата година с над 100 млн. лв. дефицит, каза вчера пред "Хоризонт" представителят на пациентските организации в Надзорния съвет на НЗОК Станимир Хасърджиев.

Под ръководството на прокуратурата МВР прибира по сигнали и предварителни разработки всичко, което имаше по трафикантите на хора и по всички сигнали за закупуване на гласове. Над 100 души имаше задържани към 10 часа, коментира още Борисов.

Репортажа чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!