Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бисер Петков: НОИ е предпазлив в обжалванията на заключения от ТЕЛК

| обновено на 11.11.15 в 17:38
Бисер Петков
Снимка: БГНЕС

Контролните органи на Националния осигурителен институт (НОИ) са много внимателни, когато налагат санкции на лекарите от ТЕЛК-овете. Това беше единственият коментар на управителя на НОИ Бисер Петков за масовото напускане на лекари в комисията в Пловдив и запора върху заплатите им.

Петков припомни, че ако лекарите дадат становище за получаване на инвалидна пенсия, ако тя не е необходима, се ощетява бюджетът на НОИ:

Медицинските комисии, които са към териториалното поделение на НОИ, те са общо 37, всъщност обжалват около 1,5 до 2 процента от всички експертни решения на ТЕЛК. Контролните органи на НОИ са много предпазливи в прилагането на тази норма. Мисля, че това, което ви приведох като данни, го доказва. Но от началото на тази година са съставени четири или пет акта в Пловдив на ТЕЛК съставите. Тъй като има запор на сметки на тези лекари за събиране на вземанията, това е довело до тяхната реакция.

Българският лекарски съюз поиска отмяна на механизма на незаконосъобразно съставяне на актове на лекарите в ТЕЛК и то без доказване на вина, което доведе до масови оставки на работещите в ТЕЛК - Пловдив преди седмица.

Под заплахата от финансови санкции ще продължи стресът сред работещите и от това ще пострадат и интересите на освидетелстваните лица, каза д-р Галина Павлова, заместник-председател на съсловната организация:

Страх от изказване на независима експертна оценка, страх от налагане на финансови санкции, които надвишават в пъти трудовите възнаграждения и създават предпоставки за масово напускане на лекарите. Давайки по-нисък процент, пациентите ще започнат да обжалват решенията на ТЕЛК пред НЕЛК. Те също ще чакат дълго време, може би година, година и половина, защото толкова средно е чакането, за да се явиш на НЕЛК.

От Лекарският съюз настояват за промени в правилата за санкции, за цялостна промяна в структурата и работата на медицинската експертиза.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!