Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес ще бъде първото заседание на новия Общински съвет в София

В СОС ще има нова ПГ - "Пет" и включва петимата общински съветници от "Глас народен", "Зелените" и "Движение 21"

Снимка: Ивайло Михайлов
Днес ще се проведе първото заседание на новия Общински съвет в София. Клетва ще положат досегашният кмет Йорданка Фандъкова, новоизбраните общински съветници, районните кметове и кметовете на кметства. Двама бивши министри ще се закълнат като общински съветници - Трайчо Трайков, водач на листата на Реформаторския блок, и Стоян Александров, водач на листата на "Движение 21".

За първи път от 8 години насам ГЕРБ няма мнозинство в Столичния общински съвет (СОС). В състава на съвета влизат девет партии и коалиции. В Общинския съвет ще има нова политическата група. Нарича се "Пет“ и включва петимата общински съветници от "Глас народен", "Зелените" и "Движение 21".

Бих искал да видя общ фронт срещу недоразуменията и грешките, които са допускани. Недоразуменията, сгрешените протоколи и видимо тенденциозното преправяне на изборните резултати бяха толкова очевидни, че ние бяхме длъжни да поискаме проверка на всички сигнали, които получавахме, докато се чакаха официалните резултати. Дали това ще доведе до промяна в математическия израз на броя мандати, или гласове за нас това не е приоритетна цел, а по-скоро запазване на смисъла и идеята, че всеки гласуващ да знае, че някой не се е подиграл с неговия глас.
Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“ дебютантът в Столичния общински съвет Иван Велков от ПП "Зелените“.

Ирена Анастасова от БСП, която също е за първи път в СОС, коментира, че истинският резултат от изборите не е този, който беше публично представен: 

Бих искала по всички важни въпроси, които касаят всички граждани на София, да се постигне консенсус. Преференциите са един малък елемент от мажоритарен глас на гражданите. Мисля, че ние не трябва да вървим в посока на ограничаване на личното мнение на гражданите, а напротив – да вървим към задълбочаване на този елемент. Дълбокият смисъл на жалбите, подадени от много от политическите партии след изборите, се корени в това - да може да се направи така, че от гледна точка на закона, процедури и технологии гражданите да бъдат убедени, че техният глас наистина се отчита. Убедена съм, че истинският резултат от изборите не е такъв, какъвто се получи на практика.

Новият общински съветник от Реформаторския блок Иво Божков заяви:

Общинския съвет и управлението на един град не възпроизвежда политически автоматично националната картина. Първата идея на един общински съвет е хората да живеят на едно по-чисто, по-добро място и парите да се харчат по по-ефективен начин. Дилемата в гласуванията – в посока хората или в посока да покажем дали сме управляващо мнозинство, или не ще стои много по-малко в Общинския съвет. Ще си запазя възможността да гласувам така, както само аз реша за правилно. Всички от листата на РБ в Общинския съвет сме единствено благодарение на преференциите.

Според него борбата е в посока на отчитане на всеки един глас, а да се преразгледат резултатите от изборите е принцип на демокрацията: 

Всеки един глас и всеки един гражданин трябва да бъде чут и отчетен. Ако един от гражданите не е чут и отчетен, няма никаква гаранция, че този един гражданин не се възпроизвежда във всяка една секция по няколко пъти. Това поставя под въпрос целия демократичен въпрос. Важно е този дебат да бъде продължен и да се направят промени в закона, така че тези неща да не се случват.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!