Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Василева: Огромен е недостигът на медицински персонал в България

Снимка: БГНЕС

Медицинският персонал в България е крайно недостатъчен, предупреди Милка Василева, председател на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи. Пред "Хоризонт" тя обясни, че от началото на годината досега удостоверения за работа в чужбина са получили 500 медицински сестри и акушерки, а още толкова са заминали да работят в чужбина. 

Според националния професионален регистър в системата на здравеопазването работят близо 22 700 медицински сестри и още 3 000 в пенсионна възраст. През 1990 година сме имали 53 000 медицински сестри при по-малък брой лечебни заведения, поясни Василева: 

В цялата система в момента съществува недостиг, който се компенсира благодарение на реалното участие на вече пенсионирани професионалисти по здравни грижи или такива, реално работещи в пенсионна възраст. Най-голямото спасение за здравната медицина е, че поради изключително ниските си заплати сестрите и акушерките и останалите професионалисти по здравни грижи са принудени да работят на две места. 

Недостигът от медицински сестри е огромен - в училищата, в детските градини, в критичните лечебни заведения, допълни Василева: 

Огромен е недостигът на качествени професионалисти по здравни грижи също в психиатричните заведения. В домовете за възрастни хора работят основно пенсионирани медицински сестри. Винаги имаме искане от работодателите да организираме форми на продължаващо обучение

За да се преодолее кризата със заминаващите зад граница медицински сестри, от организацията настояват работни заплати, равни на три минимални работни заплати, както и възможност за подобряване на квалификацията и по-добро отношение на лекарите към тях.

Целия разговор чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!