Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руска приказна къща е магнит за туристите през всички сезони

Ако по пътищата на годините сте изгубили детето в себе си има шанс да го откриете отново - в приказната къща на Берендей близо до руския град Переславъл-Залески. Центърът за съхранение и развитие на народните традиции и художествените занаяти, известен като "Домът на Берендей" е приказка, предлагаща на гостите си игри, която може да отключи творческите им заложби. Там често се отбелязват и фолклорни празници. По стара руска традиция скъпи гости се посрещат с хляб, сол и музика:

Да се нагостим ... Всеки трябва да си отчупи парче от хляба ... Който не си вземе се счита за лош гост. А колкото по-голямо парче от питата отчупите, толкова по-честити ще бъдете и голям късмет ще имате.

СнимкаСлед игрите магията продължава с любопитни гадания в Приказната кула, където можете да седнете на царски трон и да си пожелаете нещо, да завъртите вълшебен чекрък и да погледнете в приказно огледало, което свързва царството на Берендей с други герои от приказната карта на Русия. Ако потънете в някоя от историите на разказвача Лариса, можете да чуете следното: 

Намираме се в Старата кула, където се заквасвало млякото и втасвало тестото за хляб. Имаме поверие, което гласи: Ако успеете да влезете във ведрото за мляко - в дома ви всичко ще е достатъчно!!! Може да се напъхате ... до пояса, до раменете, до ушите или в цял ръст ... Колкото по-дълбоко, толкова повече ще ви е пълно в къщи!

Веднъж годишно в Дома на Берендей се събират приказките от цяла Русия. Приказният дом на Беренедей се е превърнал в любимо място за туристите независимо от сезона. Обичат го и децата, и възрастните, разказва Лариса: 

Имаме приказни сандъци с кукли. Правим театър. Предлагаме на гостите си и игри на открито.  Имаме приказна карта на Русия, върху която са отбелязани приказките от различните краища на страната...

Ако искате да научите цялата шарена история с вкус на бонбони и захарни петлета чуйте звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!