Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурсът "Лаборатория за слава FameLab" търси българското лице на науката

Удивително е как на пръв поглед сложни въпроси могат да бъдат обяснени по съвсем кратък и разбираем начин. Това е магията на единствения по рода си конкурс "Лаборатория за слава FameLab", който за 10-та поредна година търси българското лице на науката. Търси онези млади учени, чиято страст към науката може да зарази хора от най-различни възрасти и професии. Това става чрез трите златни правила на "Лаборатория за слава FameLab": съдържание, яснота, харизма.

Конкурсът, създаден от Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство, станал международен благодарение на Британски съвет, се провежда в над 25 страни по целия свят. Понякога оприличаван на "Евровизия за учени", международният финал събира националните победители от всички участващи държави и се излъчва на живо по интернет, за да може да се гледа от зрители по целия свят.

Преди да стигнат до международния финал обаче кандидатите трябва да се преборят за сърцата на публиката и одобрението на журито в своите собствени държави. България участва в конкурса още от самото му начало преди 10 години благодарение на партньорството между Британски съвет, Министерството на образованието и науката и Форум Демокрит. От тази година партньор на конкурса е и новооткритият София Тех Парк.

Още подробности за конкурса чуйте от разговора на Петя Зунгорлиева с Любов Костова, директор на Британския съвет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!